Versterken biodiversiteit Halle

Beste inwoner van Halle en omgeving,
Via deze weg wil de Werkgroep Buitengebied Halle u van harte uitnodigen voor de informatieavond op: Dinsdag 11 oktober om 19.30u in het Heidehuus te Halle-Heide. Open de bijlage voor meer informatie over deze avond.
De werkgroep wil graag goede en groene plannen realiseren en staat open voor (goede en groene) ideeën. Deze avond krijgt u de mogelijkheid om deze ideeën te noteren en met de leden van WBH in gesprek te gaan.
U kunt de WBH volgen op facebook: https://m.facebook.com/229824001237701/ en op de site van Halle's Belang: https://www.hallesbelang.nl/werkgroepen/werkgroep-buitengebied.
Wilt u contact met de leden van WBH, dan kunt mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Graag tot dinsdag 11 oktober 19.30u in het Heidehuus in Halle-Heide.

Met hartelijke groet, Werkgroep Buitengebied Halle

 
bloemzaadactie.png
 
 
Aan de bewoners van Halle en buitengebied
 
Helpt u ook mee onze omgeving te verfraaien en de biodiversiteit te versterken?
De Werkgroep Buitengebied Halle onderdeel van Halle’s Belang heeft ook dit jaar weer, in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, een mooi aanbod voor de inwoners van Halle om op eigen terrein de biodiversiteit te versterken.
Het aanbod voor het voorjaar bestaat uit:
- Aanschaf Wilde bloemenzaadmengsel
- Aanschaf Akkerrandzaadmengsel
Dit zijn mooie mengsels met typische soorten passend in het Achterhoeks landschap, voor het inzaaien van uw grond en voedsel/beschutting voor insecten, vogels en fauna.
Er wordt een (kleine) eigen bijdrage gevraagd.
 
Meer info over deze actie en het deelnameformulier bestellen kunt u door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(let op: op=op en aanmelden kan tot sluitingsdatum van 5 april 2022).

Met liefde voor het platteland

Werkgroep Buitengebied Halle bruist van de (groene) energie

Werkgroep Buitengebied Halle timmert een aantal jaren aan de weg van het mooie Halse platteland. Dat doen ze niet alleen, ze proberen het vooral samen met de inwoners van Halle te doen. Dat lukt verrassend goed als je kijkt naar wat ze in deze korte tijd al voor elkaar hebben gekregen: meer dan 5 hectare akkerranden en 4,5 hectare bloemenranden ingezaaid, 3 kilometer patrijshaag en honderden fruitbomen aangeplant, tientallen nestkastjes opgehangen, wandelroutes rond Halle in kaart gebracht, meerdere zwerfafvalacties op touw gezet en niet te vergeten twee informatieavonden voor de inwoners georganiseerd waar ze ‘met de benen aan uit hingen’.
Wat is het geheim van deze sympathieke werkgroep? Jan Willem Vlaanderen en Sander Nijhuis geven daarop antwoord: de gezamenlijke liefde voor het prachtige Halse platteland. Ze zien dat het buitengebied door allerlei oorzaken onder druk staat en dat doet pijn. Jan Willem Vlaanderen woont al 33 jaar in het buitengebied van Halle: ‘Als je ziet hoeveel grutto’s, wulpen en kieviten er toen waren, dan is het triest om te zien hoe weinig het er nu zijn’. Mensen die veel buiten zijn, zien dat het landschap verschraalt en dat landschapselementen verdwijnen. Jan Willem wil daarom de omgeving mooier maken en daar ook andere mensen enthousiast voor maken.

Ideeën over het buitengebied

Sander Nijhuis is in 2017 een van de oprichters van de Werkgroep Buitengebied Halle.  De werkgroep is voortgekomen uit het Dorpsplan van Halle’s Belang. Het buitengebied was een onderdeel van het plan en men vroeg daar ideeën voor aan te leveren. Samen hebben ze een visie gemaakt en deze aan de inwoners van Halle gepresenteerd met niemand minder dan Angelique Krüger van Omroep Gelderland. Het was volle bak met ongeveer 150 belangstellenden. Sander heeft profijt van zijn werk bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland; daar werkt hij professioneel aan het landschap en hier in Halle vanuit liefhebberij.

Samen met de inwoners

De werkgroep is onderdeel van Halle’s Belang en wil vooral mooie activiteiten organiseren. Voor de uitvoering vragen ze de hulp van de inwoners, van jong tot oud. En dat werkt, activiteiten zijn soms een waar dorpsgebeuren. Mensen houden van het buitengebied en helpen enthousiast mee met beplantingsprojecten, het ophangen van nestkasten of het tellen van vogels. Wat de werkgroep niet doet, is een standpunt innemen over heikele kwesties zoals windmolens of de toekomst van de boer. Daar is deze werkgroep niet voor bedoeld. Ze gaan geen discussie aan en hebben respect voor ieders mening.

Tot 20 januari patrijshaag of bijenhaag aanvragen!

Ook nu loopt er trouwens een beplantingsactie. Tot 20 januari kunnen inwoners van Halle een patrijshaag of een bijenhaag aanvragen. Hiermee kan men de biodiversiteit op eigen terrein versterken. De gemeente betaalt mee aan de aanschaf van de hagen en de Werkgroep bestelt en zorgt voor de bezorging bij de mensen thuis.

Onland in de middeleeuwen

Om mensen bewust te maken van het bijzondere gebied rondom Halle duiken ze ook in de geschiedenis. De Halserug is een bijzonder gebied dat loopt vanaf Aalten naar Zelhem. Het is al ontstaan vanuit de laatste ijstijd, zo’n 12.000 jaar geleden. De Halse Mark begrensde in de middeleeuwen het moerassige buitengebied, het zogenaamde onland. Twee hessenwegen doorkruisten dit ontoegankelijke gebied: de Aaltenseweg en de Pluimersdijk. Later kwamen er eigenaren voor dit onland en zo ontstond bijvoorbeeld Halle Nijman. De landkaarten van Nicolaas Geelkerken uit de 17de eeuw geven een prachtig beeld van deze vervlogen tijd. De werkgroep wil enkele van de oude wandelpaden op deze kaarten in ere herstellen.

Nieuwe acties op stapel

wg buitengebied 1420pxDe werkgroep bruist van energie en plannen. Volgende acties liggen al op stapel, zoals een nieuwe zaaiactie van bermen en akkerranden, steenuilen in kaart brengen, vleermuizenkasten plaatsen, de wandelpaden verder ontwikkelen of een prullenbak bij een bankje adopteren.

Eigenlijk zou elk dorp zo’n werkgroep Buitengebied moeten hebben!

Kijk voor meer informatie over de werkgroep of voor deelname aan de lopende beplantingsactie op: https://www.hallesbelang.nl/dorpsplan/werkgroep-buitengebied

 

Foto: Werkgroep Buitengebied Halle (klik op de foto om deze te vergroten)
Van rechts naar links: Marianne Smit, Marja Polman, Jan Willem Vlaanderen, Wim Klanderman, Sander Nijhuis, Lizette van Rijsewijk-Klanderman.  Op de foto mist Wilma Wentink.

Januari 2022

 
 
Werkgroep_Buitengebied_transp150px.png
Elke verpakking telt . . .
Met elkaar steken we de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Hoe schoner de buurt, hoe meer het uitnodigt om het schoon te houden.
Ook verpakkingen horen niet in het zwerfafval thuis. De meeste verpakkingen kunnen gerecycled worden als ze op de juiste manier worden weggegooid.
Dus elke verpakking telt. Ander zwerfafval laten we natuurlijk ook niet liggen.
Help je ook mee?

Iedereen is welkom, van jong tot oud. Zaterdag 19 maart van 9.30 tot 12.30 uur. Verzamelen bij de voetbalkantine SV Halle, Roggestraat 50.
Hesjes, handschoenen, prikkers en vuilniszakken zijn aanwezig, heb je deze spullen zelf prima. Met aansluitend een lunch.
Geef je dan z.s.m. op het emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de WhatsApp 06-25064004.

Kom niet en meld je af als je: verkouden, koorts of andere griepverschijnselen hebt. Mochten de richtlijnen i.v.m. de corona wijzigen dan hoort u zo snel mogelijk van ons via Email of WhatsApp. Hieronder de link voor veiligheidsadviezen: https://www.supportervanschoon.nl/supporternieuws/update-preventiemaatregelen-coronavirus/

Tot zaterdag 19 maart a.s.
 

 

Aanplantactie hagen voor biodiversiteit
 
De Werkgroep Buitengebied Halle onderdeel van Halle’s Belang heeft ook dit jaar weer, in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, een mooi aanbod voor de inwoners van Halle om op eigen terrein de biodiversiteit te versterken. Het aanbod voor het najaar bestaat uit:
- Aanschaf bijenhaag
- Aanschaf patrijzenhaag
Hieronder kunt u lezen hoe u hier aan mee kan doen, onder welke voorwaarden en kosten.
 
Aanplantactie hagen voor biodiversiteit
Om de biodiversiteit in Halle en buitengebied te vergroten is het wenselijk om naast vele andere maatregelen zoals goed beheer, kleinschalige inzaai, ophangen nestkasten e.d. ook lange lijnvormige elementen aan te planten in de vorm van hagen. Deze lijnvormige elementen zijn zeer belangrijk voor het creëren van luwte, het geven van dekking en bron van voedsel voor vele insecten (bijen, zweefvliegen, hommels etc), vogels als patrijs en fazant maar ook voor kleine zoogdieren zoals de egel.
De Werkgroep Buitengebied wil samen met de bewoners van Halle heel veel (kilo)meters biodiversiteitshagen realiseren. Wanneer u interesse heeft dan kunt u bijgevoegd aanmeldformulier invullen en aan ons terugmailen. We nemen alle aanmeldingen in behandeling, bepalen uw eigen bijdrage en na ieders akkoord bestellen het plantmateriaal voor alle deelnemers. Ergens eind februari wordt het plantmateriaal bij u thuis afgeleverd door de vrijwilligers van de Werkgroep.
 
Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst, Halle’s Belang (https://www.hallesbelang.nl/) en de Werkgroep Buitengebied Halle. We streven er naar om zogeheten autochtoon plantmateriaal te bestellen om zoveel mogelijk waarde voor de biodiversiteit te creëren. Uw eigen bijdrage per meter haag (uitgaande van 4 stuks, maat 60-80cm) bedraagt 2 euro.
We hebben de volgende hagen gekozen welke zeer goed passend zijn in Halle en omgeving.
 
1. De Bijenhaag
Deze haagvorm wordt vrij uitgroeiend (tot 2 meter hoog) en de soortsamenstelling geeft een interessant en langdurig voedselaanbod voor de wilde bijen en andere bestuivers.
De haag wordt aangeplant in 2 plantrijen met 2 struiken per meter per rij. Het beheer bestaat uit de eerste 8-10 jaar niets doen waarna per situatie bekeken kan worden of de haag deels afgezet wordt/ wellicht gelegd kan worden.. Zie nadere informatie via https://www.landschapsbeheergelderland.nl/wp-content/uploads/Infoblad-bijenhaag_web.pdf
De uiteindelijke breedte van deze haag wordt ongeveer 3 meter.
De Wilde rozen bijenhaag bestaat uit de volgende soorten: Egelantier 40%, Wilde liguster 20%, 
Meidoorn 20%, Mispel 5%, Bottelroos 5%, 
Viltroos 5%, Sleedoorn 5%
 
Voorbeeld berekening haag: 80 meter Bijenhaag.
2 rijen met per rij 2 stuks per strekkende meter is in totaal: 320 stuks struiken.
40% Egelantier = 128 stuks, 20% Wilde liguster en Meidoorn= 2 x 64 stuks, 5% Mispel, Bottelroos, Viltroos en Slee-doorn: 4 x 16 stuks. Totaal: 320 stuks struiken.
Eigen bijdrage deelnemer: 80 meter x 2 euro is 160 euro. 
 
2. De Patrijzenhaag
Een patrijzenhaag is een ongeveer 2 meter hoge, breed uitlopende, gemengde haag. De haag bestaat uit streekeigen beplanting, waaronder doornige struweelvormers, besdragende struiken en fruitsoorten die bij voorkeur een paraplugroei hebben. De takken hangen als een paraplu boven de grond, waardoor ze veel dekking- en broedgelegenheid bieden aan patrijzen en fazanten.
Deze haag wordt aangeplant in 1 rij met de plantafstand tussen de struiken in de rij van 25 cm. Het kan ook worden aangeplant in 2 rijen maar dan met een plantafstand van 50 cm in de rij en ook tussen de rijen.
De Patrijzenhaag bestaat uit de volgende soorten: Meidoorn 20%, Hondsroos 20%, Egelantier 20%, Sleedoorn 10%, Rode Kornoelje 15%, Mispel 5%, Wilde liguster 5%, Boswilg 5%
Deze haag wordt redelijk laag gehouden waarbij het wel wenselijk is om het zo breed mogelijk te laten uitgroeien. De uiteindelijke breedte van deze haag wordt ongeveer 3-4 meter. Kijk voor meer informatie op: https://www.landschapsbeheergelderland.nl/wp-content/uploads/Infoblad-patrijzenhaag_web.pdf
 
 
Deze actie is geëindigd op 20 januari 2022.