Aanplantactie hagen voor biodiversiteit
 
De Werkgroep Buitengebied Halle onderdeel van Halle’s Belang heeft ook dit jaar weer, in samenwerking met de gemeente Bronckhorst, een mooi aanbod voor de inwoners van Halle om op eigen terrein de biodiversiteit te versterken. Het aanbod voor het najaar bestaat uit:
- Aanschaf bijenhaag
- Aanschaf patrijzenhaag
Hieronder kunt u lezen hoe u hier aan mee kan doen, onder welke voorwaarden en kosten.
 
Aanplantactie hagen voor biodiversiteit
Om de biodiversiteit in Halle en buitengebied te vergroten is het wenselijk om naast vele andere maatregelen zoals goed beheer, kleinschalige inzaai, ophangen nestkasten e.d. ook lange lijnvormige elementen aan te planten in de vorm van hagen. Deze lijnvormige elementen zijn zeer belangrijk voor het creëren van luwte, het geven van dekking en bron van voedsel voor vele insecten (bijen, zweefvliegen, hommels etc), vogels als patrijs en fazant maar ook voor kleine zoogdieren zoals de egel.
De Werkgroep Buitengebied wil samen met de bewoners van Halle heel veel (kilo)meters biodiversiteitshagen realiseren. Wanneer u interesse heeft dan kunt u bijgevoegd aanmeldformulier invullen en aan ons terugmailen. We nemen alle aanmeldingen in behandeling, bepalen uw eigen bijdrage en na ieders akkoord bestellen het plantmateriaal voor alle deelnemers. Ergens eind februari wordt het plantmateriaal bij u thuis afgeleverd door de vrijwilligers van de Werkgroep.
 
Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst, Halle’s Belang (https://www.hallesbelang.nl/) en de Werkgroep Buitengebied Halle. We streven er naar om zogeheten autochtoon plantmateriaal te bestellen om zoveel mogelijk waarde voor de biodiversiteit te creëren. Uw eigen bijdrage per meter haag (uitgaande van 4 stuks, maat 60-80cm) bedraagt 2 euro.
We hebben de volgende hagen gekozen welke zeer goed passend zijn in Halle en omgeving.
 
1. De Bijenhaag
Deze haagvorm wordt vrij uitgroeiend (tot 2 meter hoog) en de soortsamenstelling geeft een interessant en langdurig voedselaanbod voor de wilde bijen en andere bestuivers.
De haag wordt aangeplant in 2 plantrijen met 2 struiken per meter per rij. Het beheer bestaat uit de eerste 8-10 jaar niets doen waarna per situatie bekeken kan worden of de haag deels afgezet wordt/ wellicht gelegd kan worden.. Zie nadere informatie via https://www.landschapsbeheergelderland.nl/wp-content/uploads/Infoblad-bijenhaag_web.pdf
De uiteindelijke breedte van deze haag wordt ongeveer 3 meter.
De Wilde rozen bijenhaag bestaat uit de volgende soorten: Egelantier 40%, Wilde liguster 20%, 
Meidoorn 20%, Mispel 5%, Bottelroos 5%, 
Viltroos 5%, Sleedoorn 5%
 
Voorbeeld berekening haag: 80 meter Bijenhaag.
2 rijen met per rij 2 stuks per strekkende meter is in totaal: 320 stuks struiken.
40% Egelantier = 128 stuks, 20% Wilde liguster en Meidoorn= 2 x 64 stuks, 5% Mispel, Bottelroos, Viltroos en Slee-doorn: 4 x 16 stuks. Totaal: 320 stuks struiken.
Eigen bijdrage deelnemer: 80 meter x 2 euro is 160 euro. 
 
2. De Patrijzenhaag
Een patrijzenhaag is een ongeveer 2 meter hoge, breed uitlopende, gemengde haag. De haag bestaat uit streekeigen beplanting, waaronder doornige struweelvormers, besdragende struiken en fruitsoorten die bij voorkeur een paraplugroei hebben. De takken hangen als een paraplu boven de grond, waardoor ze veel dekking- en broedgelegenheid bieden aan patrijzen en fazanten.
Deze haag wordt aangeplant in 1 rij met de plantafstand tussen de struiken in de rij van 25 cm. Het kan ook worden aangeplant in 2 rijen maar dan met een plantafstand van 50 cm in de rij en ook tussen de rijen.
De Patrijzenhaag bestaat uit de volgende soorten: Meidoorn 20%, Hondsroos 20%, Egelantier 20%, Sleedoorn 10%, Rode Kornoelje 15%, Mispel 5%, Wilde liguster 5%, Boswilg 5%
Deze haag wordt redelijk laag gehouden waarbij het wel wenselijk is om het zo breed mogelijk te laten uitgroeien. De uiteindelijke breedte van deze haag wordt ongeveer 3-4 meter. Kijk voor meer informatie op: https://www.landschapsbeheergelderland.nl/wp-content/uploads/Infoblad-patrijzenhaag_web.pdf
 
 
Deze actie is geëindigd op 20 januari 2022.