Filter
 • Enquête windenergie in Bronckhorst


  Elk huishouden in de Gemeente Bronckhorst heeft een brief over de enquête Windenergie in Bronckhorst ontvangen. Wat vindt u van grote windmolens in het buitengebied van Halle. U kunt de enquête invullen tot en met 18 december 2020. Het is belangrijk uw stem te laten horen!
  MAAK GEBRUIK VAN UW STEM!!!
  Wilt u zich inzetten in een werkgroep of een werkgroep aansturen om een tegengeluid te laten horen naar de Gemeente en windmolens bij Halle tegen te werken neem dan contact op met het bestuur van Halle’s Belang, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   

 • Halle-Helpt-Halle stopt


  Vanuit het Dorpsplan is enkele jaren geleden Halle-Helpt-Halle ontstaan. Dit initiatief waarbij burgers die hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld vervoer naar het ziekenhuis, boodschappen doen, kleine klussen in of om het huis, een speciaal telefoonnummer kunnen bellen. Zij kunnen zo een beroep doen op dorpsgenoten die zich hiervoor belangeloos hebben aangemeld.
  De werkgroep Halle-Helpt-Halle heeft er veel aan gedaan om deze mogelijkheid onder de aandacht te brengen van de inwoners. Helaas moeten wij constateren dat er slechts sporadisch een beroep is gedaan op deze dienst.
  Het bestuur van Halle’s Belang heeft daarom besloten deze dienst te beëindigen per 1 oktober 2020.

 • Bericht van de gem. Bronckhorst betr. start aanpak Dorpstraat en N330 Zelhem-Varsseveld

   

  Beste Hallenaren,

  Al enige tijd zijn we samen met u en de provincie bezig met de herinrichting van de N330. In de eerste week van september is het dan zover, de werkzaamheden gaan beginnen! Dat is goed nieuws, maar het betekent voor u ook dat er tot het voorjaar van 2021 wat verkeershinder zal zijn. In deze mail een eerste indicatie van de planning.

  Start buiten de bebouwde kom
  Aannemer KWS voert de werkzaamheden uit en start buiten de bebouwde kom. Eerst met het deel Halle – Varsseveld en daarna het stuk Zelhem – Halle. Hier komen onder meer stukken nieuw asfalt, vernieuwde kruisingen en (in een later stadium) een nieuwe brug over de Boven Slinge. Deze werkzaamheden duren van week 36 t/m week 40. De provincie stelt omleidingsroutes in en duidt die langs de weg aan. Kijk voor meer informatie over de omleidingsroutes op: www.bereikbaargelderland.nl.

  Binnen de bebouwde kom
  Zoals u weet, richten we met de werkzaamheden ook meteen de weg binnen de bebouwde kom van Halle opnieuw in. Daarbij wordt onder meer het hemelwater afgekoppeld. Er komt een hemelwaterriool en een nieuw vuilwaterriool. Deze werkzaamheden starten in de eerste week van oktober (week 41), wanneer het werk buiten de bebouwde kom klaar is. Eind september organiseren we in samenwerking met de provincie een informatiemoment in Halle. Welke vorm deze krijgt en wanneer deze exact plaatsvindt, hopen we u zo snel mogelijk na de bouwvak te kunnen melden. Hierbij houden we uiteraard ook rekening met (eventuele) coronamaatregelen, die dan gelden.

  Meer informatie
  Gedurende de werkzaamheden houden we u zo goed mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen. Zie ook het bijgevoegde kaartje voor de planning per wegdeel. Meer informatie over dit project vindt u op de website van de provincie: www.gelderland.nl/N330-Zelhem-Varsseveld. Houd daarnaast ook de gemeentepagina’s in Contact in de gaten of volg de social mediakanalen van de gemeente Bronckhorst.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Breuker
  cluster Buiten

  Elderinkweg 2
  7255 KA Hengelo (Gld)
  Postbus 200
  7255 ZJ Hengelo (Gld)

  T (0575) 75 02 50
  W www.nronckhorst.nl

   

  Overzicht fasering herinrichting N330 Zelhem-Varsseveld (klik op de afbeelding om te vergroten)

   

 •  

  Afgelasting receptie 100-jarig jubileum Halle's Belang

  De receptie van Halle’s Belang op zondag 15 maart 2020 gaat NIET door als gevolg van de genomen maatregelen om het corona-virus niet verder te verspreiden.
  Het bestuur hoopt later dit jaar alsnog aandacht te kunnen besteden aan het 100 jarig jubileum.

  Met vriendelijke groet,
  Bestuur Halle’s Belang

   

 • Zomeravondfietstocht dinsdag 16 juli 2019 te Halle

  Op dinsdag 16 juli a.s. organiseert Halle’s Belang haar traditionele zomeravondfietstocht. Er is weer een mooie route van ongeveer 30 km. uitgezet.

  Er kan worden gestart van 18.00 – 19.00 uur vanaf Partycentrum Nijhof te Halle, tevens het eindpunt. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee.
  Halverwege is er een pauze met een gratis consumptie. Aan het einde van de tocht is er voor elke deelnemer nogmaals een gratis consumptie.

  Halle’s Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. In de directe omgeving van het start- en eindpunt is parkeergelegenheid voor auto’s aanwezig.

 • Avondwandeling te Halle, dinsdag 18 juni 2019, afstand 10 km.

  Op dinsdag 18 juni a.s. organiseert Halle’s Belang haar jaarlijkse AVONDWANDELING. Dit is een wandeltocht van 10 km. door en langs de prachtige natuur van het buitengebied van Halle.
  Er kan worden gestart tussen 18.30 en 19.00 uur vanaf het Dorpsplein te Halle (Dorpsstraat 21). Bij de start ontvangt u een routebeschrijving. De kosten bedragen € 5,00 per persoon, dit is inclusief 2 consumpties. Kinderen tot en met 12 jaar wandelen gratis mee.
  Onderweg wordt tijdens de pauze een consumptie aangeboden en aan het einde van de tocht, bij Eetcafé de Woage aan het Dorpsplein, is er voor elke deelnemer (nogmaals) een consumptie.

   

 • Lentefietstocht te Halle
  Zondag 26 mei
  Starten van 11:00 - 12:30 uur 

   

  Op zondag 26 mei a.s. organiseert Halle’s Belang haar traditionele Lentefietstocht. Er is een mooie route van ongeveer 40 km. uitgezet. De start is van 11.00 tot 12.30 uur vanaf het parkeerterrein bij Partycentrum Nijhof, Dorpsstraat 11-13 te Halle. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee.

  Halverwege is er een pauze met een gratis consumptie. Aan het einde van de tocht, bij Partycentrum Nijhof, is er voor elke deelnemer nogmaals een gratis consumptie. Halle’s Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. In de directe omgeving van het start- en eindpunt is er parkeergelegenheid voor auto’s aanwezig. 

  Website: https://www.hallesbelang.nl  

   

  klik op de afbeelding om deze te vergroten

   

 • Terugblik op de 4 mei herdenking


  'Het is goed om te herdenken' luidde het gedicht dat door een bestuurslid van Halle's Belang werd voorgedragen.

  Zo vonden ook vele Hallenaren die op 4 mei naar de dodenherdenking in de Grote Kerk en op de begraafplaats bij het oorlogsmonument kwamen. Het thema van de overdenking in de kerk was de jeugdige leeftijd van soldaten die zijn omgekomen in de strijd tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Zoals de Hallenaren Eduard Peppelman (24) en Derk Jan Heinen (19). Zij sneuvelden in de meidagen van 1940 op de Grebbeberg. Jonge mannen die er in de kracht van hun leven op uitgestuurd waren met de missie dat leven te wagen voor de vrijheid van anderen.

  De muzikale omlijsting van de bijeenkomst in de kerk bestond uit twee emotionele Engelstalige liedjes over op het slagveld gesneuvelde jonge soldaten, en het thema uit de film "Schindler's List". Organist Wim Davidse speelde het mooie "Air" van Bach en leerlingen van groep 8 van de Dorpsschool droegen gedichten voor. Na het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus begaven de deelnemers zich naar het oorlogsmonument op de begraafplaats, daar waar de zes omgekomen, jonge Britse vliegeniers begraven liggen. De bemanning van een op 30 augustus 1940 boven Halle door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten Britse bommenwerper. Daar werden een krans en witte rozen gelegd. Na de twee minuten stilte blies Jurian Rooks het signaal Taptoe.

  Eén avond slechts enkele uren per jaar gezamenlijk even stilstaan bij wat er is gebeurd, en hen gedenken die hun leven hebben gegeven opdat wij in vrijheid kunnen leven is het minste wat we kunnen doen. Als eerbetoon aan hen die vielen maar ook aan de nabestaanden, hier in Halle en in Engeland. En dan denken we vooral aan de leeftijden van hen die omgekomen zijn, hoe jong ze waren.

  Op 1 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Halle bevrijd werd van de Duitse bezetting. Halle's belang hoopt ook bij de bijzondere herdenking op 4 mei volgend jaar weer veel belangstellenden te mogen ontvangen.

   

 • Realisatie Dorpstuin

  Op zaterdag 6 april 2019 is het braakliggende terrein van peuterspeelzaal Nijntje ingeplant. Onder aanvoering van Wim Peppelman heeft de buurt de handen uit de mouwen gestoken. De saamhorigheid in de buurt was fantastisch. In korte tijd veranderde het terrein in een prachtig aangelegde dorpstuin. Jong en ouder kon ieder zijn steentje bijdragen van sjouwen tot plantgaten graven, planten, aanharken en water geven. Het weer werkte goed mee, zodat ook het graszaad direct gezaaid kon worden.
  Tussendoor zorgde Halle’s Belang voor de inwendige mens. We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde dag.

   

   klik op de afbeelding om alle foto's te bekijken

 • Belangrijke informatie voor verenigingen en stichtingen uit Halle

  1. DORPSAGENDA
  Op deze website worden sinds enkele jaren de activiteiten van de diverse Halse verenigingen en stichtingen gepubliceerd. U vindt deze informatie onder menu-item “Dorpsagenda”.
  Bij goed gebruik kan elke vereniging of stichting die een evenement wil organiseren hierop controleren of de uitgekozen datum niet samenvalt met een andere activiteit in het dorp. Het is immers prettig wanneer zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid zijn om de activiteit van uw vereniging / stichting te bezoeken.
  Wij kunnen vaststellen, dat het in een behoefte voorziet, gezien het aantal verzoeken dat we jaarlijks ontvangen.
  Ook dit jaar kunnen de activiteiten en evenementen via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor publicatie op de Dorpsagenda worden aangeboden.

  2. SUBSIDIE KLEINSCHALIGE ACTIVITEITEN 2019
  Ook dit jaar kunnen verenigingen en stichtingen weer een beroep doen op een bijdrage voor kleinschalige activiteiten (SKA). Dit is het (jaarlijks) te verdelen subsidiepotje van de gemeente Bronckhorst. Wellicht komt uw vereniging of stichting dit jaar in aanmerking voor deze bijdrage. Halle's Belang is voor de coördinatie en de verdeling voor Halle en omgeving aangewezen.
  Voor het aanvraagformulier en de geldende voorwaarden en bepalingen kunt u een verzoek richten aan ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar het postadres van het secretariaat van Halle’s Belang, p/a Dorpsstraat 85, 7025 AC Halle.
  Voor deze regeling geldt: OP = OP, m.a.w. is het potje leeg, dan kan er voor dit jaar geen bijdrage worden verstrekt.


 • Algemene Ledenvergadering Halle’s Belang 27 maart 2019

  Op woensdag 27 maart a.s. houdt dorpsbelangenorganisatie Halle’s Belang haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze wordt gehouden in “het Schuurtje” van Partycentrum Nijhof, Dorpsstraat 11-13 te Halle. De aanvang is 20.00 uur.
   
  AGENDA:
  1. Opening en welkom

  2. Vaststelling definitieve agenda

  3. Mededelingen / ingekomen stukken

  4. Notulen van de Algemene Ledenvergadering van 5 april 2018
  • (Als bijlage bij uitnodiging aan de leden meegezonden)

  5. Jaarverslag 2018
  • (Als bijlage bij de uitnodiging aan de leden meegezonden)

  6. Financieel verslag 2018
  • Penningmeester & kascommissie brengen verslag uit
  • Benoeming nieuw lid voor de kascommissie + een reserve lid)

  7. Vaststelling contributie 2020
  • Het bestuur stelt voor de jaarcontributie ongewijzigd te laten op € 7,50.

  8. Bestuursverkiezingen
  • Aftredend en niet herkiesbaar: de heer Dick Wentink (secretaris)
  Het bestuur draagt aan de Algemene Ledenvergadering geen kandidaat voor.
  Volgens de statuten kan het bestuur nog met twee personen worden uitgebreid, zodat het maximale (statuten-)aantal van 11     bestuursleden wordt bereikt. Tenminste 10 leden zijn gezamenlijk bevoegd voor de aanvang van de vergadering een (tegen-) kandidaat voor te dragen.

  9. Rondvraag

  10. Sluiting 1e deel
   
  PAUZE
   
  Na de pauze zal er een presentatie worden verzorgd door de heren Frans ter Bogt en Herman Simmelink over hun project:

  “Samen voor de patrijs”
   
  De patrijs was tot halverwege de vorige eeuw een algemene verschijning. Het aantal was echter teruggelopen tot slechts vijf procent. Maar gelukkig is vanaf 2013 een groep betrokken personen bezig om het tij te keren. Zij willen deze vogel, die zo kenmerkend is voor het Nederlandse cultuurlandschap, terugbrengen in onze omgeving. En de resultaten mogen er zijn.
  De heren Frans ter Bogt en Herman Simmelink zullen hun verhaal vertellen hoe de gerichte aanpak tot het huidige succes heeft geleid. Een betoog dat zeker de moeite waard zal zijn.
  Tijdens de pauze en ook ná de presentatie over de patrijs kunt u bij de leden van de werkgroep Buitengebied met vragen terecht (dit is een van de werkgroepen die werden opgericht naar aanleiding van het Dorpsplan 2017). U kunt zich bij hen bijvoorbeeld nog aanmelden voor het beplantings- en inzaaiproject “Heel Halle plant en zaait”, dat in november 2018 werd gestart. De aanmelding is dan mogelijk voor de uitvoering in de winterperiode 2019-2020.
  Andere projecten waar de werkgroep het afgelopen jaar al mee is gevorderd zijn het actualiseren van wandel- en fietsroutes.
  Ook voor nadere informatie over het thema zwerfvuil en over het onderzoek naar de Halse Marke kan men bij de leden van de werkgroep terecht. Maar ook voor andere vragen over het buitengebied kunt u bij hen terecht.
  De leden van Halle’s Belang hebben inmiddels persoonlijk een uitnodiging voor de ledenvergadering ontvangen, maar ook niet-leden zijn van harte welkom om deze avond bij te wonen.
   
 • Aanleg Dorpstuin

  Op het voormalige peuterzaal terrein aan de Roggestraat/Kerkstraat zal een dorpstuin worden aangelegd. Door de buurt wordt met ondersteuning van Halle's Belang en subsidie van de gemeente Bronckhorst het terrein omgetoverd tot een dorpstuin met bloeiende heesters en struiken.
  De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen. Zaterdag 6 april a.s. zal de tuin worden ingeplant.

  Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten

   

 • Informatieavond i.v.m. plan voor plaatsing zendmast mobiele communicatie

  Voor een goede mobiele communicatie in Halle en directe omgeving wordt gesteund op de antennes van providers. Deze bevinden zich inmiddels al vele jaren op de silo’s van Coops Mengvoeders.
  Reeds enige tijd geleden heeft Coops Mengvoeders de providers laten weten, dat de contracten niet worden verlengd. Dat betekende, dat de providers (met T-Mobile als initiatiefnemer) op zoek moesten naar een andere locatie voor de plaatsing van hun antennes om in Halle en directe omgeving te blijven zorgen voor een goed mobiel bereik voor iedereen. Want zoals iedereen tegenwoordig weet is een goede mobiele communicatie onmisbaar.
  Na meerdere locaties te hebben onderzocht is gekozen voor plaatsing van een zendmast op sportterrein De Meisterskamp te Halle.
  Alvorens de juridische procedures hiervoor worden ingezet zal er een informatieavond voor de bevolking van Halle plaatsvinden.

  Deze informatieavond wordt gehouden op vrijdag 15 februari a.s. in Dorpshuis "de Korenaar" te Halle, van 19.00 uur (inloop) tot 21.00 uur.
  Eerst zal er informatie worden verstrekt. Vervolgens is er gelegenheid om vragen te stellen.

 • Zomeravondfietstocht Halle’s Belang 16 juli 2019

   

  Op dinsdag 16 juli 2019 organiseert Halle’s Belang haar bekende zomeravondfietstocht met een route van ongeveer 30 km. De starttijd is van 18.00 en 19.00 uur vanaf Partycentrum Nijhof, dat ook de finishplaats zal zijn.

   

  Klik op de flyer om de aanvullende informatie vergroot te bekijken

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Avondwandeling Halle’s Belang 18 juni 2019

   

  Op dinsdag 18 juni 2019 organiseert Halle’s Belang haar bekende avondwandeling. Er zal een mooie route van ongeveer 10 km worden uitgezet. Er kan worden gestart tussen 18.30 en 19.00 uur vanaf Eetcafé de Woage aan het Dorpsplein in Halle, wat ook het eindpunt zal zijn.

   

  Klik op de flyer om de aanvullende informatie vergroot te bekijken

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 •  
  Heel Halle gaat planten en zaaien

  De opkomst op de informatieavond voor “Heel Halle plant en zaait” in het Heidehuus was maandagavond 19-11-2018, zeker gezien de voetbalwedstrijd op die avond, met 54 geïnteresseerden zeker niet slecht te noemen.
  bijlage HeidehuusDe vrijwilligers van de Werkgroep Buitengebied Halle, opererend onder de vleugels van Halle’s Belang, hadden voor een geslaagde avond alles uit de kast gehaald.
  Dit door onder andere samenwerking aan te gaan met de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt en de gemeente Bronckhorst. Daarnaast werd voor de bekendmaking in postcodegebied 7025 een flyer verspreid, op diverse plekken werden ze opgehangen en verder werd via de sociale media om aandacht gevraagd.
  De werkgroep voert verschillende projecten uit met de bedoeling om samen met de bevolking het buitengebied van Halle aantrekkelijk te houden en tevens te versterken. Dit keer door aandacht te vragen voor de mogelijkheden die er zijn om hieraan uitvoering te geven door middel van nieuwe aanplant van hagen, struiken en bomen. Daarbij was er ook informatie over de mogelijkheden van het inzaaien van akkerranden. Voor dit alles zijn er onder voorwaarden subsidie en vergoedingsmogelijkheden voor agrariërs en ook voor particulieren. Ook is er gesproken over het inzaaien van bermen of stukken ongebruikte grond met bloemenmengsels waarvoor dan het zaaigoed door de gemeente beschikbaar wordt gesteld.
  Naast het versterken en verfraaien van het landschap vindt de werkgroep het versterken van de biodiversiteit, dat hieruit voortkomt, een belangrijk punt. Hiervoor is er in het voortraject onder andere al contact gezocht met diverse werkgroepen in buurgemeenten en dorpen die zich inzetten voor akkerrandprojecten met als doel het terugkrijgen van de patrijs. Naast de patrijs profiteren natuurlijk vele andere dieren en plantensoorten van dit soort verrijking van het landschap.
  Na een voorlopige inventarisatie blijken er 21 gezinnen, samen goed voor 3000 vierkante meter, interesse te hebben in zaaigoed. Er is om veel extra informatie gevraagd aan de mensen van ‘t Onderholt en de werkgroep en er waren meteen al 3 echt geïnteresseerden voor bomen en hagen. Ook waren er meerdere tips waarmee de werkgroep in overleg met de tipgever gaat kijken of dit verder uitgewerkt kan worden. Al met al kijkt de werkgroep terug op een geslaagde avond.
  Mocht u na het lezen van dit artikel ook interesse hebben, maar weet u niet hoe te beginnen, neem dan gerust contact op via een van de onderstaande e-mailadressen. U wordt zeker verder geholpen. Ook tips, opmerkingen of vragen van andere aard over het werk van de werkgroep zijn welkom.
  Agrarische natuurvereniging ‘t Onderholt : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.onderholt.nl
  Werkgroep buitengebied Halle : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.hallesbelang.nl
   
 •  
  Renovatie fietscrossbaan en rolschaatsbaan Haverstraat Halle

  Tijdens de Halse Dag van 2017 kwamen er 2 jongens in de stand van de gebiedsambtenaren om hun beklag te doen over de staat van de fietscrossbaan aan de Haverstraat. Het was overwoekerd met gras en onkruid, een beetje te klein en, technisch gezien, kon de baan ook wel een opknapbeurt gebruiken. Of de gemeente daar niet wat aan kon doen? Er is een bijeenkomst geweest met de jongens en de gebiedsambtenaren, er is vervolgens door Halle’s Belang een enquête onder de schoolkinderen van de Dorpsschool gehouden.
  Ter plekke hebben medewerkers van de buitendienst van de gemeente samen met enkele bestuursleden van Halle’s Belang bekeken of de wensen van de kinderen zouden kunnen worden gerealiseerd. En dat kon: met de hulp van vrijwilligers en de gemeente is de crossbaan opgeknapt en er is flink gesnoeid. Het Pannaveldje is weg, maar dat is aan de Dorpsschool geschonken en de kinderen mogen daar, ook na schooltijd, gebruik van maken. De rolschaatsbaan blijft behouden en er wordt voor gezorgd dat er in de winter weer een ijsbaantje kan worden aangelegd. Voor de jongste jeugd is er op de rolschaatsbaan een verkeerspleintje geschilderd. “Verkeerspark Halle” is geboren.
  Inmiddels wordt er sinds een kleine 2 maanden al volop gebruik gemaakt van deze opgeknapte jeugdvoorziening. Hoe mooi is dat !
  Alle vrijwilligers en de gemeente worden bedankt voor het realiseren van deze renovatie.
   
 •  
  BELANGRIJK BERICHT voor de deelnemers aan de jaarlijkse avondwandeling

  Jaarlijks houdt Halle’s Belang in de maand juni (omstreeks de langste dag van het jaar) haar avondwandeling. Die is begonnen met een afstand van ongeveer 10 kilometer. Om met name kinderen meer aan dit evenement te laten meedoen werd er vanaf 2015 ook een route van 5 kilometer uitgezet. Dit is nu 4 jaar achter elkaar gebeurd (2015 t/m 2018).
  Het bestuur heeft na de laatste avondwandeling van 19 juni 2018 een evaluatie gehouden. Dit heeft geleid tot het besluit om vanaf 2019 geen 5 kilometer-route meer uit te zetten. Dat reden hiervoor is vooral de zeer geringe belangstelling voor deze afstand (gemiddeld waren de deelnameverhoudingen 85% (10 km) tegen 15% (5 km). Daarnaast was het ook nog zo, dat de 5 kilometer (ook) een pauze had, op dezelfde plek als de 10 kilometer. En het was niet altijd gemakkelijk om een pauzeplek voor de 2 afstanden op dezelfde locatie te vinden (bij vrijwel de meeste georganiseerde wandeltochten in Nederland wordt bij een afstand van 5 kilometer nooit een pauzeplek gecreëerd).
  Dat betekent dus, dat er vanaf de avondwandeling van 2019 één route van -minimaal- 10 kilometer zal worden uitgezet.
   
  Het bestuur,
  September 2018
   
 •  
  Halle heeft WhatsApp Groepen Buurtpreventie

  Halle heeft nu ook WhatsApp Groepen Buurtpreventie! Daarmee is één van de zogenoemde speerpunten uit het in december 2017 gepresenteerde Dorpsplan verwezenlijkt. Een groep Hallenaren ging voortvarend en met veel enthousiasme aan de slag om dit handen en voeten te geven. Daarbij heeft Erna Scheffer met volle inzet de groep geadviseerd, ondersteund en verder geholpen. Erna, coördinator van de Buurtwacht Wolfersveen, heeft inmiddels jarenlange ervaring met het opzetten en begeleiden van WhatsApp preventie groepen. Ook wijkagent Wouter Pol en gebiedsambtenaar Jeanne Wissink hebben hun steentje bijgedragen. Daarmee zijn de Halse groepen een feit.
  De WhatsApp Buurtpreventie is een steeds populairder middel om een buurt socialer en veiliger te maken als het gaat om kleine criminaliteit en het oog houden voor elkaar. De WhatsApp Buurtpreventie richt zich op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde straat, wijk, buurt of dorp. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.
   
  In Halle zijn er nu 5 groepen. Twee in het Dorp en in Halle-Heide, Halle-Nijman en de Meuhoek elk één. Deze 5 groepen staan door middel van beheerders (en daarboven een coördinator) met elkaar in contact om ook verdachte situaties elders in het dorp of het buitengebied onder de aandacht te brengen. Inmiddels hebben al honderden dorpsgenoten zich als deelnemer aangemeld bij één van de deze groepen.
  De gemeente heeft de betreffende speciale Bronckhorster borden geplaatst bij een aantal toegangswegen.
   
  Bent u ook geïnteresseerd, woont of werkt u in Halle en bent u 18 jaar of ouder, dan kunt u zich als deelnemer aanmelden. Ga om te weten hoe en waar en voor verdere informatie naar de Facebooksite Buurtpreventie Halle: www.facebook.com/groups/551801488535327
  U kunt ook een WhatsApp bericht met uw naam, adres en telefoonnummer sturen naar 0625064004 en u wordt toegevoegd aan de Buurtpreventie-app, nadat u akkoord gegeven heeft voor de eenvoudige "spelregels" die u dan toegestuurd krijgt.
   
 • Algemene LedenvergaderingHalle’s Belang donderdag 5 april a.s.

  Op donderdag 5 april a.s. houdt dorpsbelangenorganisatie Halle’s Belang haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze wordt gehouden in zaal ‘t Schuurtje van Partycentrum Nijhof, Dorpsstraat 11-13 te Halle. De aanvang is 20.00 uur.

  A G E N D A :

  1.     Opening en welkom
  2.     Vaststelling definitieve agenda
  3.     Mededelingen / ingekomen stukken
  4.     Notulen van de Algemene Ledenvergadering van 6 april 2017
          • (Als bijlage bij uitnodiging aan de leden meegezonden)

  5.     Jaarverslag 2017
          • (Als bijlage bij de uitnodiging aan de leden meegezonden)

  6.     Financieel verslag 2017
          • Penningmeester & kascommissie brengen verslag uit
          • Benoeming nieuw lid kascommissie + reservelid)

  7.     Vaststelling contributie 2019
          • Het bestuur stelt voor de contributie ongewijzigd te laten op € 7,50.

  8.     Bestuursverkiezingen
          • Aftredend en herkiesbaar : mevrouw Gerrie van Kleef
          • Aftredend en herkiesbaar : mevrouw Janny Toonk
          • Aftredend en herkiesbaar : mevrouw Gerjanne Klein Hesselink
          • Aftredend en herkiesbaar : mevrouw mevrouw Jony Berendsen
          • Aftredend en herkiesbaar : de heer Cor Aaldering

  Volgens de statuten kan het bestuur nog worden uitgebreid met één persoon, zodat het maximale (statuten-)aantal van 11 bestuursleden wordt bereikt.
  Het bestuur draagt aan de Algemene Ledenvergadering geen kandidaat voor.
  Tenminste 10 leden zijn gezamenlijk bevoegd voor de aanvang van de vergadering een (tegen-)kandidaat voor te dragen.

  9.    Rondvraag
  10.  Sluiting 1e deel

  Na de pauze zal er een presentatie worden verzorgd, waarin het een en ander over Halle en haar omgeving zal worden verteld en vertoond met als pakkende titel:
              “Deze 10 highlights markeren Halle in het landschap........”

  Als vervolg op het in december 2017 gepresenteerde Dorpsplan Halle zal Sander Nijhuis van de Werkgroep Buitengebied spreken over de 10 karakteristieke landschappelijke en cultuurhistorische hoogtepunten van Halle. Tezamen vormen deze hoogtepunten de basis voor de ontwikkeling van het dorp Halle vanaf de IJstijden tot aan de tijd van nu.

  De leden van Halle’s Belang hebben inmiddels persoonlijk een uitnodiging ontvangen, maar ook niet-leden zijn van harte welkom om deze avond bij te wonen.

 • Glasvezelproject buitengebied Bronckhorst

  De gemeente Bronckhorst maakt gebruik van het aanbod van Glasvezel Buitenaf (voorheen CIF) om glasvezel aan te leggen in het buitengebied van de gemeente.

  Start aanleg 3e kwartaal 2018

  Het aanbod van Glasvezel buitenaf houdt het volgende in:

  • Aanleg gaat door na een geslaagde vraagbundeling, waarbij minimaal 50% van de bewoners zich aanmeldt voor een abonnement

  • Er wordt een 100% dekkend netwerk aangelegd met een gelijk aanbod voor alle bewoners
  • Bewoners kunnen kiezen uit meerdere dienstenleveranciers

  • Dat het vastrecht van €12,50 per maand bedraagt en gekoppeld is aan het abonnement. Het vastrecht kan ook worden afgekocht voor € 1600,-

  • Glasvezel buitenaf start in februari 2018 met de voorbereidingen. Einde vraagbundeling is half mei 2018, start voorgenomen aanleg in het 3e kwartaal 2018

  • In de week van 12 maart vinden de eerste informatieavonden voor bewoners van het buitengebied plaats. Hiervoor ontvangen de bewoners een uitnodiging.

  Schema extra informatieavonden

  12 april 2018: Zelhem
  Heidehuus, Halle-Heideweg 22, aanvang 19.30 uur

  17 april 2018:  Hummelo
  Goeden karper, Dorpsstraat 9, 19.00 - 20.00 uur

  18 april 2018: Drempt
  Dorpshuis Drempt, Kerkstraat 89, 19.00 - 20.00 uur

  19 april 2018: Toldijk
  Flophouse, Hoogstraat 15, aanvang 20.00 uur

  19 april 2018: Keijenborg
  Dorpshuis De Horst, St. Jansstraat 6, 14.00-17.00 uur

  19 april 2018: IJzevoorde
  De Pokkershutte, Loordijk 12-14, aanvang 19.30 uur

  19 april 2018: Laag-Keppel
  Siebieverden, IJsselweg 5, 19.00 - 20.00 uur

  23 april 2018: Zelhem
  Dorpshuis D'n Draejer, Velswijkweg 50, 19.30 - 21.30 uur

  24 april 2018: Zelhem
  Café-Zaal De Bocht, Ruurloseweg 42, 19.30 - 21.30 uur

  14 mei 2018: GO/NO GO Bronckhorst
  Op deze dag wordt bepaald of Bronckhorst de 50% aanmeldingen heeft behaald!

   

  Klik op de afbeelding voor meer informatie (voordelen, stappenplan, kosten, veel-gestelde-vragen enz.)

 • Foto-Toto tijdens Halse Dag 2017

  De uitslag van de Foto-Toto! Er hebben 38 personen meegedaan. Van de 38 hadden Willemien Assink en Inge Vrieze alle 10 foto's goed. Na  loting uit de stapel van 9 goede antwoorden, is Arie ter Maat de 3e winnaar. Zij ontvangen alllen een waardebon. Proficiat

  Alle foto's die op de Halse Dag te zien waren, vind u hier met de antwoorden erbij.

 • Herdenking adoptie oorlogsmonument

  Herdenking adoptie oorlogsmonument 31-08-2017

  Op de Halse begraafplaats zijn zes Britse vliegers begraven. Ze zijn omgekomen op 31 augustus 1940 toen hun bommenwerper boven Halle werd neergeschoten. Elk jaar op 4 mei wordt een krans gelegd bij het monument en de graven. Op maandag 31 augustus 2015 werd het monument door de schoolkinderen geadopteerd. Het was die dag precies 75 jaar geleden dat de vliegers waren omgekomen.

  Op 31 augustus jl. hebben de kinderen uit groep 8 van de Dorpsschool de adoptie van het oorlogsmonument op de begraafplaats te Halle herdacht. Er werd een bloemstuk bij het monument gelegd en er werden verschillende gedichten voorgedragen. Tevens werd er door Meester Bert een toespraak gehouden.

  (er zijn tijdens de bijeenkomst een aantal foto's gemaakt; klik op de afbeelding om ze te bekijken)

 •  Foto's Halle's Belang Zomeravondfietstocht 18 juli 2017

   Er zijn een aantal foto's gemaakt tijdens deze geslaagde fietstocht. De omstandigheden waren prima en er werd door ruim 150 personen  aan deel genomen.

  Halle's Belang Zomeravondfietstocht 18 juli 2017

   

  (klik op de foto om de hele serie te bekijken)

 •  
  Sluiting pinautomaat Halle

  Door de recente plofkraken van de pinautomaten in de Achterhoek heeft de Rabobank een aantal pinautomaten per direct gesloten. Helaas is de pinautomaat van Halle hier er ook één van. Halle's Belang heeft na de publicatie op 21 april jl. dezelfde dag bij de Rabobank daarnaar geïnformeerd en er is ook officieel een klacht over de plotselinge sluiting ingediend.
  Op donderdag 4 mei jl. is er op initiatief van de Rabobank een overleg geweest waarbij ook de ondernemers van Halle waren uitgenodigd.
  Naast Halle's Belang waren alleen Rita en Oscar Tuiten van de plaatselijke supermarkt aanwezig. Andere ondernemers waren er helaas niet bij.
  In het overleg werd duidelijk gemaakt welke maatregelen er al zijn genomen om de plofkraken te voorkomen. Werd er in het verleden gestart met een ramkraak, door een shovel of een zware auto, daarna werd er gas gebruikt, maar tegenwoordig worden er middelen ingezet waar zelfs terroristen gebruik van maken. Voor de veiligheid van de bewoners direct boven of in de nabijheid van een pinautomaat is sluiting te begrijpen, maar het wordt zeker betreurd.
  Hoe nu verder? De mogelijkheid van contant geld "bij" te pinnen in de supermarkt was al langer een service. Rita en Oscar Tuiten hebben aangegeven dat pinnen in de winkel altijd kan, tijdens de openingsuren, en dat hier geen verdere aankopen voor "verplicht" zijn.
  Verder werd nog opgemerkt dat we, als inwoners van Halle, elkaar kunnen helpen door minder met contant geld betalingen te doen en meer met pin of contactloos (tot € 25,00) te betalen. Op deze wijze kan de noodzaak om contant geld bij je te hebben ook worden verminderd.
  De Rabobank heeft aangegeven om een bijeenkomst in Halle te organiseren waar uitleg zal worden gegeven over de sluiting en de alternatieven, zoals contactloos betalen, zullen worden uitgelegd.
   
  Halle’s Belang
   
 •  

  Sluiting pinautomaat in Halle

   

 • 4 mei herdenking in Halle

   

  Op donderdag 4 mei zal er een herdenkingsbijeenkomst gehouden, in samenwerking met kinderen van de Dorpsschool. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de Grote Kerk van Halle, aanvang 19.15 uur, met aansluitend een stille tocht naar de begraafplaats aan de Dorpsstraat te Halle. Daar zal een krans worden gelegd bij de graven van de geallieerde vliegeniers. Om 20.00 uur wordt er 2 minuten stilte gehouden, waarna de Last Post zal worden geblazen.

 • Algemene Ledenvergadering Halle's Belang op donderdag 6 april 2017

  Aanvang 20.00 uur in Dorpshuis "de Korenaar", Dorpsstraat 85, Halle.
   
  Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.
   
  Na de pauze zal de Oudheidkundige Vereniging "Salehem" uit Zelhem een presentatie verzorgen. Deze vereniging, die in 2016 40 jaar bestond, richt zich op het verzamelen, onderzoeken, tentoonstellen en beheren van oudheden in en respectievelijk afkomstig uit de voormalige gemeente Zelhem of omgeving (w.o. Halle).
   
   
  (klik op de afbeelding om deze te vergroten en/of af te drukken)
 • Zomeravondfietstocht Halle’s Belang 18 juli 2017

  Halle's Belang Zomeravondfietstocht 2017

   

  Op dinsdag 18 juli 2017 organiseert Halle’s Belang haar bekende zomeravondfietstocht van ongeveer 30 km. De starttijd ligt tussen 18.00 en 19.00 uur vanaf Zaal Nijhof. Het eindpunt zal bij Zaal Lovink de Nijman zijn.


  (Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

 • Avondwandeltocht Halle’s Belang 20 juni 2017

  Halle's Belang Zomeravondwandeling 2017

   

  Op dinsdag 20 juni 2017 organiseert Halle’s Belang haar bekende avondwandeltocht. Er kan gekozen worden uit routes van 5 en 10 km. De starttijd ligt tussen 18.30 en 19.00 uur vanaf het Dorpsplein in Halle, wat ook het eindpunt zal zijn.

  (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

 • Lentefietstocht Halle’s Belang 28 mei 2017

  Halle's Belang fietstocht 28 mei 2017

 • Prijsvraag Halle's Belang tijdens Halse Dag

  Zondag 4 september 2016 liep HallHBprijsvraag HalseDag 2016e vol met belangstellenden. Bij de kraam van Halle's Belang was het gezellig druk.
  Er hebben 50 personen meegedaan met onze prijsvraag; van de 50 waren er 2 personen die van de 10 foto's er 9 goed hadden en 1 persoon had ze alle 10 goed.
  De 3 winnaars krijgen binnenkort een waardebon thuisbezorgd.
  Wij als bestuur hebben erg genoten van alle verhalen die er voorbij kwamen bij het foto's kijken.

  Voor ons voor herhaling vatbaar!

   

   

   

   

  (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

 •  

  Fietstocht van Halle’s Belang van dinsdag 19 juli 2016


  De avondfietstocht, traditioneel in de maand juli, mocht zich weer in een grote deelname verheugen. Op deze mooie zomeravond reden 144 personen de mooi uitgezette route. Deze leidde de deelnemers vanaf startplaats Zaal Nijhof via Halle-Heide en Veldhoek naar Varssel, alwaar de deelnemers door middel van een hapje, een drankje en een bankje weer even op adem konden komen voor het tweede deel van de route. Vervolgens ging men via de Varsselring richting Wolfersveen en de Meene, waarna de Halseweg ter hoogte van de Priesterinkdijk werd overgestoken om via mooie paden en wegen uiteindelijk bij het eindpunt Zaal Lovink in Halle-Nijman te komen. Daar kon men in de achtertuin nog enige tijd gezellig napraten. Al met al was het een geslaagde activiteit.

  (Klik op de foto om ook de overige foto's te bekijken of navigeer naar menu-item Halle's Belang > Foto en Video)

 • De foto's van de Lentefietstocht van Halle's Belang van 29 mei 2016Halle's Belang Lentefietstocht 2016

  (klik op de afbeelding om alle foto's te bekijken)

 • Beelden van de 4 mei Herdenking

  • Image00002
  • Image00037
  • Image00060
  • Image00061
  Image000021 Image000372 Image000603 Image000614
  bootstrap carousel by WOWSlider.com v8.5

  (klik op een foto om de complete reportage van dhr. Hans Grievink te bekijken op www.achterhoekfoto.nl)

 •  
  Jaarvergadering Halle’s Belang 2016

  Op donderdag 7 april a.s. houdt DBO Halle’s Belang haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze wordt gehouden in Dorpshuis “de Korenaar”, Dorpsstraat 85 te Halle. De aanvang is 20.00 uur.
  Allereerst zullen, zoals gebruikelijk, de huishoudelijke agendapunten worden behandeld. Na de pauze zal er een presentatie worden verzorgd door de Stichting Achterhoek weer Mooi (StAM). Zij zullen o.a. vertellen over het ontstaan en het doel van en van de werkzaamheden van StAM. Ook de projecten waar zij instaan en de bestuurlijke raakvlakken met gemeentelijke, provinciale en rijksoverheid zullen aan de orde komen. Bij Halle is deze stichting o.a. bekend door de knotelzen.
  Zowel leden als niet-leden zijn welkom om deze bijeenkomst bij te wonen.
   
 •  
  Burgemeester plant els en fles

  De Meuhoek ruilt essen voor elzen met de gemeente
  Op de muur naast de ingang van het gemeentehuis van Bronckhorst staan de namen van de 43 kernen en buurtschappen van de gemeente. Op die lijst ontbreekt de buurtschap Meuhoek.
  “Voor ons een extra reden om onze nieuwe burgemeester, mevrouw Besselink uit te nodigen om buurt te komen maken” vertelt de secretaris van de buurtvereniging, Henk Boland. “We liggen op de grens van Halle en Varsseveld maar we horen toch echt bij Bronckhorst.” Maar al wordt de Meuhoek niet genoemd, het contact met de gemeente is er niet minder om volgens Boland. Burgemeester plant els en flesEen aantal jaren geleden begon men zich in de Meuhoek pas te realiseren dat men in een zeer bijzondere landschap woont. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en de Stichting Achterhoek weer mooi (StAM) ontdekten dat nergens in Nederland nog zoveel knotelzen bij elkaar staan. Met financiële- en andere ondersteuning van de beide verenigingen begon een aantal enthousiaste buurtbewoners plannen te maken waarbij ook contact werd gezocht met de gemeente. Boland vertelt daarover: “Steeds meer mensen zien het belang in van het behoud van dit voor Nederland unieke natuurmonument. Het gaat ons niet alleen om behoud maar ook om herstel en verbetering. Het kunstwerk van de Spekvos is vorig jaar al verplaatst naar het hart van de Meuhoek, fiets- en wandelroutes zijn verlegd en lopen nu door de Meuhoek.
   
  (klik op de afbeelding om meer foto's te bekijken)
   
  De vereniging Halle’s Belang zorgde voor de financiering van een informatiebord en de gemeente plaatste een zitbank.
  In juni 2015 is er een zogenaamde kwalitatieve overeenkomst gesloten tussen de gemeente en acht eigenaren van de knotelzen.
 •   Wandeltocht Halle's Belang dinsdag 14 juni 2016

   

  Op dinsdag 14 juni a.s. organiseert Halle’s Belang weer haar jaarlijkse wandeltocht. Dit jaar kan er weer uit twee afstanden worden gekozen, nl. 5 en 10 km. Er zijn hiervoor mooie routes uitgezet. De starttijd is tussen 19.00 en 19.30 uur vanaf het Dorpsplein te Halle. Deelnemers voor de groepswandeling vertrekken om 19.15 uur. Routebeschrijvingen zijn beschikbaar.
  De kosten bedragen € 4,00 per persoon. In de pauze wordt er koffie/thee/fris aangeboden en aan het einde van de tocht, bij het Dorpsplein, is er voor rekening van Halle’s Belang een consumptie voor de deelnemers. Kinderen tot en met 12 jaar nemen gratis deel.

 •    Fietstocht Halle's Belang op dinsdag 19 juli 2016

   

  Op dinsdag 19 juli a.s. organiseert Halle’s Belang weer haar jaarlijkse zomeravondfietstocht. Er zal een mooie route van ongeveer 30 km. worden uitgezet.
  De start is vanaf het parkeerterrein bij Zaal Nijhof te Halle van 18.30 tot 19.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee. Halverwege de tocht is er een pauze met gratis koffie/thee of fris met iets erbij. Aan het einde van de tocht, bij zaal Lovink in Halle-Nijman, is er voor elke deelnemer een gratis consumptie.
  Halle’s Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. In de directe omgeving van het vertrekpunt is voldoende parkeergelegenheid voor auto’s aanwezig.

   

 •    Fietstocht Halle's Belang op zondag 29 mei 2016

   

  Op zondag 29 mei a.s. organiseert Halle’s Belang haar jaarlijkse lentefietstocht. Er is een mooie route van ± 40 km. uitgezet.

  De start is vanaf het parkeerterrein bij Zaal Nijhof te Halle van 11.00 tot 12.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee. Halverwege de fietstocht is er een pauze met gratis koffie/thee of fris met iets erbij. Aan het einde van de tocht, bij Zaal Nijhof, is er voor elke deelnemer een gratis consumptie.
  Halle’s Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. In de directe omgeving van het start- en eindpunt is parkeergelegenheid voor auto’s aanwezig.

   

   

 •  
  Paasvuur 2016 in Halle
  Paasvuur2 300px
   
  Op 27 maart 2016 (1e Paasdag) wordt in Halle het Paasvuur ontstoken.
  Vertrek vanaf het Dorpsplein om 19.45 uur.
   
  Er kan op de volgende data weer snoeihout voor het Paasvuur gebracht worden:
  5, 12 en 19 maart a.s., alle (zater)dagen van 10.00 tot 15.00 uur en op zaterdag 26 maart a.s. van 10.00 tot 16.00 uur.
   
 • DVD “Halle in 2010 – 2011”

  Eindelijk was het dan zover. De verschijning en levering van de nieuwste (dubbel-)DVD over Halle en omgeving met beelden uit 2010 en 2011.

  In 2010 en 2011 is er op initiatief van Halle’s Belang volop gefilmd bij evenementen en gebeurtenissen in Halle en omgeving. Met veel inspanning en enthousiasme werd er vele uren beeldmateriaal geproduceerd. Uit de vele beelden is een selectie gemaakt, die uiteindelijk tot deze DVD “Halle en omgeving 2010-2011” heeft geresulteerd. In ruim 2 uur wordt een beeld geschetst wat er in die jaren in Halle en omgeving is gebeurd. Ondanks dat het onmogelijk was om ‘alles’ te filmen zijn de samenstellers ervan overtuigd, dat er een product is uitgebracht waarin vele herinneringen zullen worden opgeroepen en waarbij de bekende “o ja”-reactie bij velen regelmatig zal klinken.

  Op woensdag 2 december jl. konden de eerste bestellers, daarvoor uitgenodigd, hun exemplaar ophalen in Dorpshuis de Korenaar. Mevrouw Joke Mebelder had de eer om het eerste exemplaar officieel in ontvangst te mogen nemen. Uit handen van bestuurslid Heidi Schutte ontving zij de DVD-band met twee schijfjes met een afspeeltijd van ongeveer 2 uur.

  Natuurlijk kan de DVD ook nu nog besteld worden. De prijs van de dvd bedraagt € 17,50. De bestelling kunt u plaatsen door middel van een e-mail met vermelding van uw naam, woonplaats en telefoonnummer te sturen aan ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf u stuurt een briefje met dezelfde gegevens naar het secretariaat van Halle’s Belang, p/a Westerhofskamp 6, 7025 AW Halle. Ook zijn de 3 eerder uitgebrachte dvd’s met beelden uit respectievelijk de jaren 1957, 1980 en 1993/1994 nog te bestellen. De kosten hiervan bedragen € 10,00 per stuk. U krijgt van Halle’s Belang bericht wanneer uw bestelling gereed is en waar en wanneer u die kunt afhalen.

  Klik op de afbeeldingen om te vergroten

  Klik hieronder op het driehoekje om het promotiefilmpje te starten

   

 • Intocht Sinterklaas in Halle 2015

  Sinterklaas intocht Halle 2015

  Zaterdag 15 november kwam Sinterklaas onder begeleiding van muziekvereniging Euterpe weer aan in Halle. Heel veel kinderen en hun ouders en grootouders uit Halle en omstreken, waren naar Halle gekomen om de Sint en zijn Pieten een warm welkom te heten. Na de rondgang was er een gezellige middag bij zaal Nijhof. Op een mooi aangekleed podium maakten de Pieten er een dolle boel van. Al met al was het een gezellige middag vol dans, liedjes en uiteraard pepernoten.

  De evenementencommissie kijkt terug op een geslaagde middag en bedankt een ieder die daarbij geholpen heeft, op welke manier dan ook.

   

  Klik op de foto voor de hele reportage (foto's: Hans Grievink)

 •  
  Meer beeldmateriaal van de adoptie door schooljeugd van oorlogsmonument in Halle.
  Klik op de afbeelding voor een vergrote weergaveElders op deze pagina vindt u een aankondiging van de herdenking van de zes Britse vliegers, die 75 jaar geleden in de buurt van Halle zijn omgekomen. Tijdens die plechtigheid zou ook de adoptie plaatsvinden van het monument door schoolkinderen van de Dorpsschool Halle.
   
  Klik op bijgevoegde verwijzingen naar de website van Radio Ideaal om de foto's en een video te bekijken, die tijdens de plechtigheid zijn gemaakt.
   
   
   
 •  
  Onthulling informatiebord Meuhoek
   
  Kunstwerk Spekvos eindelijk in de Meuhoek
  Onthulling informatiebord Meuhoek 26-10-2015Wie van het dorp Halle naar Varsseveld rijdt komt er langs. Na de eerste bocht begint links van de weg de eeuwenoude buurtschap Meuhoek. Een buurtschap die vooral is bekend door het verhaal van de Spekvos, een mysterieuze buurtbewoner die met geweld in zijn levensonderhoud voorzag. Hij maakte het zo bont dat hij in 1790 door een buurtbewoner werd doodgeschoten.
  Tegenwoordig geniet de Meuhoek ook bekendheid door de knotelzen. Elzen worden al honderden jaren geknot en onder meer gebruikt als brandhout. Door de afnemende vraag naar deze brandstof en omdat ze een belemmering vormen voor de moderne landbouw zijn veel elzensingels in Nederland gerooid. Maar in de Meuhoek zijn meer dan 3.000 knotelzen bewaard gebleven. Nergens in Nederland staan nog zoveel knotelzen bij elkaar. Sommigen zijn mogelijk meer dan 200 jaar oud.Dit bijzondere landschapsmonument heeft inmiddels een beschermde status.    (klik op de foto voor diashow)
 • OPROEP

  Halle’s Belang is betrokken bij het AED project van de gemeente Bronckhorst.
  In verband met gewijzigd beleid binnen de gemeente Bronckhorst, zullen in de loop van 2016 alle AED’s die door de gemeente in het kader van Hartveilig Wonen zijn geplaatst, worden overgedragen. De gemeente zal de kosten blijven dragen voor registratie- en alarmeringskosten en de kosten voor nazorg van de vrijwilligers.
   
  In de raadsvergadering van 9 juli 2015 is de voorkeur uitgesproken om voor geheel Bronckhorst één AED-beheersstichting op te richten, die onderstaande taken zal oppakken:
  - Het zorgen voor voldoende vrijwilligers;
  - Het verzorgen van alle taken rondom scholing aan vrijwilligers;
  - Het benaderen en aanwijzen van beheerders voor AED’s;
  - Het benaderen en aanwijzen van verantwoordelijken voor onderhoud en eventuele vervanging van AED’s/buitenkasten en het zorgdragen voor de financiële middelen hiervoor.
   
  Er bestaat reeds een succesvol opgericht netwerk van vrijwilligers die de AED kunnen bedienen en kunnen reanimeren.
  We zijn nu op zoek naar vrijwilligers die plaats willen nemen als bestuurslid in de op te richten stichting.
  U kunt informatie inwinnen en/of zich aanmelden via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
   
 • DVD “Halle in 2010 – 2011”

  Halle's Belang heeft voor u een cadeautip voor de december-maand !!
  In 2010 en 2011 is er volop gefilmd bij gebeurtenissen, evenementen en andere gebruiken in Halle en omgeving. Daarvan is nu een prachtige dubbel-dvd samengesteld.
  De prijs van de dvd bedraagt € 17,50. U krijgt daarvoor 2 dvd-schijfjes in een opbergband met filmopnamen van ongeveer 2 uur.
  U kunt de dvd bestellen door een e-mail met vermelding van uw naam, woonplaats en telefoonnummer te sturen aan ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf u stuurt een briefje met dezelfde gegevens naar het secretariaat van Halle’s Belang, p/a Westerhofskamp 6, 7025 AW Halle.
  Indien u uw bestelling vóór 15 november a.s. plaatst kunt u de dvd nog vóór de feestdagen in uw bezit hebben. U krijgt van Halle’s Belang persoonlijk bericht waar en wanneer u deze kunt afhalen. Dan bent u er zeker van dat u reeds in de decembermaand van deze filmbeelden kunt genieten.
  Uiteraard zijn ook de 3 eerder uitgebrachte dvd’s met beelden uit respectievelijk de jaren 1957, 1980 en 1993/1994 nog te bestellen. De kosten hiervan bedragen € 10,00 per stuk. De levering hiervan zal echter later zijn, omdat er nu voorrang wordt gegeven aan de levering van de nieuwste dvd.
   
  Klik hieronder op het driehoekje om het promotiefilmpje te starten

   

 • Schooljeugd adopteert oorlogsmonument

  Op de Halse begraafplaats zijn zes Britse vliegers begraven. Ze zijn omgekomen op 31 augustus 1940 toen hun bommenwerper boven Halle werd neergeschoten. Elk jaar op 4 mei wordt een krans gelegd bij het monument en de graven. Op maandag 31 augustus 2015 organiseert Halle’s Belang een extra herdenking omdat het op die dag 75 jaar geleden iKlik op de afbeelding voor een vergrote weergaves dat de vliegers zijn omgekomen. Tijdens die plechtigheid zal ook de adoptie van het monument door de schoolkinderen plaatsvinden.

  Bijna de helft van de oorlogsmonumenten in Nederland is geadopteerd door scholen. Directeur Bert Eskes van de Halse Dorpsschool vertelt daarover:“Het adopteren van een oorlogsmonument is een landelijk onderwijsproject dat wordt begeleid door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de traditie van herdenken. De Dorpsschool is al heel lang betrokken bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei in Halle en dat blijft ook zo. Maar we weten uit de ervaringen van scholen in de regio dat dit project een goed hulpmiddel is en daarom doen we er graag aan mee”.Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

  Iedereen is van harte welkom om deze plechtigheid bij te wonen. Halle’s Belang hoopt op veel belangstelling. “Als een eerbetoon aan de mannen die op die dag 75 jaar geleden hun leven voor ons hebben gegeven. Maar ook om de schoolkinderen te laten zien hoe belangrijk de inwoners van Halle het vinden dat zij het monument gaan adopteren”. Plaats van samenkomst is de parkeerplaats bij zaal Nijhof in Halle. Om 13:00 uur vertrekt de stoet naar de begraafplaats.

  (klik op de afbeelding(en) voor een vergrote weergave)

   
 • De foto's van de wandeltocht van 23 juni j.l. zijn gepubliceerd

  Halle's Belang Wandeltocht 23 juni 2015

  Klik op de afbeelding om alle foto's te bekijken of
  ga naar menu-item Halle's Belang > Foto en video> Wandeltocht 23 juni 2015
   
 • Zomeravondfietstocht van Halle's Belang

  Op dinsdag 21 juli a.s. organiseert Halle’s Belang weer haar jaarlijkse zomeravondfietstocht. Er zal een mooie route van ongeveer 30 km. worden uitgezet.
  De start is vanaf het parkeerterrein bij Zaal Nijhof te Halle van 18.30 tot 19.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis mee fietsen. Halverwege de tocht is er een pauze met gratis koffie/thee of fris met iets erbij. Aan het einde van de tocht, bij zaal Lovink in Halle-Nijman, is er voor elke deelnemer een gratis consumptie.
  Halle’s Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. In de directe omgeving van het vertrekpunt is parkeergelegenheid voor auto’s aanwezig.

 • Wandeltocht georganiseerd door Halle's Belang

  Op dinsdag 23 juni a.s. organiseert Halle’s Belang weer haar jaarlijkse wandeltocht. Dit jaar kan er voor het eerst uit twee afstanden worden gekozen, nl. 5 en 10 km. Er zijn hiervoor mooie routes uitgezet. De starttijd voor de individuele wandelaars is van 19.00 tot 19.30 uur vanaf het Dorpsplein te Halle. Deelnemers voor de groepswandeling vertrekken om 19.15 uur. Routebeschrijvingen zijn beschikbaar.
  De kosten bedragen € 4,00 per persoon. In de pauze wordt er koffie/thee/fris aangeboden en aan het einde van de tocht, bij het Dorpsplein, is er voor rekening van Halle’s Belang een consumptie voor de deelnemers.

  - - -

 •  
  Foto's van fietstocht Halle's Belang dd. 31 mei 2015
   
   Klik op de afbeelding om de dia-presentatie te bekijken
   
   De foto's zijn -blijvend- te bekijken onder menu-item Halle's Belang > Foto en video
   
 •  
  Fietstocht georganiseerd door Halle's belang op 31 mei 2015
  Op zondag 31 mei a.s. organiseert Halle's Belang haar jaarlijkse lentefietstocht. Er is een mooie route van ± 40 km. uitgezet.
  De start is vanaf het parkeerterrein bij Zaal Nijhof te Halle van 11.00 tot 12
  .30 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis mee fietsen. Halverwege de fietstocht is er een pauze met gratis koffie/thee of fris met iets erbij. Aan het einde van de tocht, bij Zaal Nijhof, is er voor elke deelnemer een gratis consumptie.
  Halle's Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. In de directe omgeving van het start- en eindpunt is parkeergelegenheid voor auto's aanwezig.
   
 • Foto's 4 mei herdenking Halle

  Bekijk hier een impressie van de 4 mei herdenkingsbijeenkomst in Halle en de daaropvolgende kranslegging.

  De foto's zijn -blijvend- te bekijken onder menu-item Halle's Belang > Foto en video

 • 4 mei herdenking Halle
  Ook in Halle wordt er a.s. maandag een korte 4 mei-herdenkingsbijeenkomst gehouden, in samenwerking met kinderen van de Dorpsschool. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de Grote Kerk van Halle, aanvang 19.15 uur, met aansluitend een stille tocht naar de begraafplaats, gelegen aan de Dorpsstraat te Halle. Daar zal een krans worden gelegd bij de graven van de geallieerde vliegeniers. Om 20.00 uur wordt er 2 minuten stilte gehouden, waarna de Last Post zal worden geblazen.

 • Nieuwe foto's gepubliceerd

  Donderdag 2 april passeerde -onder de naam "The Final Push"- een colonne militaire voertuigen Halle. Op 1e Paasdag (5 april jl.) brandde - muzikaal omlijst door muziekvereniging Euterpe- het traditionele Paasvuur.

  Bekijk de foto's van van beide gebeurtenissen en tevens de video van "The Final Push" onder menu-item Halle's Belang > Foto en video of klik hier

 • Bevrijdingstocht Groesbeek-Groningen 2015

  Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Oost- en Noord Nederland werden bevrijd. Naar aanleiding hiervan wordt er van 27 maart tot en met 12 april een bevrijdingstocht georganiseerd met wel 200 oude legervoertuigen. Deze zullen de originele bevrijdingsroute gaan rijden vanaf Groesbeek naar Groningen. Op donderdag 2 april a.s. zal deze route Halle passeren, vanuit Varsseveld via de Oostelijke Noorderbroekweg – Stubbelderweg – Halseweg – Molenweg – Landeweerweg – Aaltenseweg tot aan de Oude Ruurloseweg.
  Ook kunt u op de website www.thefinalpush2015.com meer informatie over dit gebeuren vinden.

 • Jaarvergadering Halle's Belang 2015bevrijding halle500px

   
  Op maandag 23 maart a.s. houdt dorpsbelangenorganisatie Halle's Belang haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze bijeenkomst wordt gehouden in Zaal Nijhof, Dorpsstraat 11-13 te Halle. De aanvang is 20.00 uur. Voor de pauze zullen de gebruikelijke huishoudelijke agendapunten worden behandeld.
   
  Na de pauze, vanaf 21.00 uur, zal de heer Bennie Eenink een presentatie verzorgen in het kader van 70 jaar bevrijding met als titel "Rondom de bevrijding van Halle".
  Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. De toegang is gratis.
 • Dorpsplan
   
  In 2005 is het 'Dorpsplan Halle' tot stand gekomen. Op de volgende pagina's kunt u meer lezen over het plan zelf en de praktische uitwerking van dit plan. De belangrijkste punten uit het plan zijn:
  • Verkeer en verkeersveiligheid
  • De sociale cohesie
  • De zorg
  • Economische bedrijvigheid
  • Woningbouw
  • Recreatie en woonomgeving
  • Speelvoorzieningen
  Binnenkort hopen we u op deze site ook de actualiteit te kunnen geven over deze onderwerpen!
  DORPSPLAN HALLE (20 september 2005)
   
  1. Inleiding
  1.1. Over Halle
  Halle bestaat uit het dorp Halle met 658 inwoners, de twee kleinere kernen Halle-Heide en Halle-Nijman en een groot agrarisch buitengebied met daarin stukken natuurgebied. In de beide kleinere kernen en het buitengebied wonen in totaal 1718 mensen.Halle ligt tussen Zelhem en Varsseveld en behoort tot de gemeente Bronckhorst. Deze gemeente ontstond op 1 januari 2005 uit de gemeenten Hengelo (Gld), Hummelo & Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem. Daarvoor maakte Halle deel uit van de gemeente Zelhem. De verbindingsweg tussen Zelhem en Varsseveld, de N330, loopt door het dorp Halle.Het noordelijke deel van het dorp ligt op de Halse Rug, een in de ijstijd ontstane glooiing in het landschap, die in vorige eeuwen kunstmatig verder werd verhoogd. Zo ontstond er een lange 'rug'. De natuurwaarde van de Halse Rug staat centraal in het door de gemeente Zelhem ontworpen Landschapsontwikkelingsplan (LOP).Halle-Heide ligt ten noordoosten van Halle en dankt haar naam aan de heidevelden, die hier vroeger waren. Halle-Nijman ligt ten zuidwesten van Halle.Veel wegen in het buitengebied van Halle waren vroeger dijken, die het lage land doorkruisten. Halle heeft een rijk sociaal leven, getuige de vele verenigingen, twee kerken, diverse drukbezochte horecagelegenheden en de jaarlijkse evenementen zoals onder andere de kermis, buurtfeesten, Zwarte Cross en Halse Dag. De economische activiteiten zijn in omvang afgenomen. Getuige de leegstaande winkelpanden en sporen van bedrijven die naar elders zijn vertrokken, heeft niet alleen de agrarische sector het moeilijk.
  1.2. Waarom een dorpsplan?
  De dorpsbelangenvereniging Halle's Belang zet zich in voor de leefbaarheid van Halle en heeft in de 85 jaar van haar bestaan al veel bereikt. De diverse projecten waarmee zij zich bezighield, stonden min of meer los van elkaar. Alle problemen, mogelijke oplossingen en wensen omschreven in één dorpsplan maakt de belangenbehartiging een stuk gemakkelijker. Middels de geformuleerde toekomstvisies wat betreft de diverse leefbaarheidsaspecten wordt richting gegeven aan de gewenste ontwikkelingen in de toekomst. Ook de besturen van de gemeente Bronckhorst, provincie Gelderland en andere organisaties doen hun voordeel met het dorpsplan. Er kan immers in de voorbereidende fases van beleidsontwikkeling al rekening worden gehouden met de wensen en ideeën van de bewoners van Halle.
  1.3. Procedure ontwikkeling dorpsplan
  De gevolgde procedure is door de VKKG samengesteld en gebaseerd op de PALED-methode. De methode bestaat uit 15 stappen, die in bijlage 1 kort worden beschreven. Het principe is een 'bottom-up'-aanpak. De bewoners van een dorp zelf geven de onderwerpen voor het plan en hun prioriteiten aan. De dorpsbelangenorganisatie heeft een werkgroep met een eerlijke man-vrouwverdeling samengesteld uit vertegenwoordigers van de diverse leeftijdsgroepen van de samenleving.
  1.4. Plaats van het dorpsplan in het geheel van ontwikkelingen
  Het dorpsplan is meer dan een momentopname van de huidige situatie en richtinggevend voor toekomstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld nieuwe kansen die zich voordoen. Het dorpsplan geeft richting, maar kan ook als een dynamisch instrument met de ontwikkelingen mee. Hoe meer met het plan gewerkt wordt, hoe vaker veranderingen aangebracht worden. Er is vooruitgedacht over een periode van vijf jaar.
  1.5. Opbouw van dit plan
  Hoofdstuk 2: Een korte schets van de knelpunten die door de bewoners zijn aangedragen.
  Hoofdstuk 3: Het eigenlijke plan; per thema zijn een toekomstvisie en de diverse mogelijkheden om die visie te verwezenlijken geformuleerd.
  Hoofdstuk 4: Een korte omschrijving van de onderwerpen die niet in hoofdstuk 3 zijn weergegeven.
 •  
  Gemeente vraagt inwoners mee te denken over veranderingen sociaal domein
   
  Bijeenkomsten op 14, 15 en 16 juli. Iedereen is van harte welkom!
   
  Alle gemeenten krijgen er vanaf 2015 nieuwe taken bij op het gebied van jeugdzorg, werk en ondersteuning van mensen die het op eigen kracht niet (geheel) redden (decentralisaties).Tegelijk is er minder geld voor de uitvoering van deze taken. Dat vraagt een nieuwe manier van denken en doen van gemeenten, professionals en inwoners. Hoe gaan we in de toekomst met zorg, welzijn en werk om? Is er voldoende zorg voor mensen met een chronische ziekte? Hebben buren de verantwoordelijkheid om voor elkaar te zorgen door klusjes te doen of te helpen in het huishouden? Hoe kunnen mensen mét en mensen zónder beperking meer en beter samen werken en leven?

  Maandag 14 juli : Kulturhus, Raadhuisstraat 6 in Vorden
  Dinsdag 15 juli : Het Anker, J.F. Oltmansstraat 7 in Steenderen
  Woensdag 16 juli : De Brink, Stationsplein 8-12 in Zelhem
  Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur.
   
  Aanmelden
  Het is voor ons handig om te weten hoeveel mensen er komen. Inwoners kunnen zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de homepagina van www.bronckhorst.nl. Dit kan tot en met 10 juli.
   
 •  
  Verharden parkeerplaats Dorpshuis 'De Korenaar' Halle
  In september 2012 is het Dorpshuis officieel geopend na een grondige verbouwing.
  Grote wens en noodzaak was dat ook het buitenterrein goed aangepakt zou worden.
  Daarvoor waren nog onvoldoende financiële middelen beschikbaar.
  Gelukkig heeft het Dorpshuis een financiële bijdrage gekregen van het Oranjefonds, Rabobank, Sensire en Halle's Belang, waardoor de verharding gerealiseerd kon worden.
  De gemeente Bronckhorst heeft haar "steentje" letterlijk bijgedragen door betonklinkers beschikbaar te stellen.
  Deze betonklinkers zijn afkomstig van de gesloopte school in Drempt en zijn nu gerecycled in Halle.
  Onder supervisie van firma Kramp, die ook een flink sponsor bedrag hebben gegeven, is in week 16 en 17 een groot gedeelte van de parkeerplaats voorzien van verharding.
  Met hulp van heel veel gebruikers van het Dorpshuis maar ook "gewone" vrijwilligers is er een prachtig verhard terrein gekomen die de toegankelijkheid van het Dorpshuis en de huisartsen praktijk sterk verbeterd.