Filter
 •  

  Lentefietstocht te Halle

  Op zondag 26 mei a.s. organiseert Halle’s Belang een Lentefietstocht. Er is een mooie route van 40 km. uitgezet, uit te breiden naar 44 km. De start is van 11.00 tot 12.30 uur vanaf het Dorpsplein voor Eetcafé De Woage te Halle. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Dit is inclusief drinken voor onderweg, een versnapering en een tegoedbon voor een consumptie bij het eindpunt. Langs de route bevinden zich horeca gelegenheden. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee. Halle’s Belang nodigt u van harte uit om aan deze fietstocht mee te doen.

  Hieronder de link naar de flyer:

  fietstocht 26 mei 2024

 •  
  Algemene ledenvergadering 2024
   
  Maandagavond 8 april 2024 nodigt Halle's Belang u van harte uit op de jaarlijkse ledenvergadering. Ook niet-leden zijn welkom. De avond wordt gehouden in Dorpshuis De Korenaar, Dorpsstraat 85 te Halle, aanvang 20.00 uur. Hieronder staan de links naar de agenda, notulen van vorig jaar en het jaarverslag van Halle's Belang. 
   
  Agenda ALV 2024

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Jaarverslag 2023 Halle
   
   
   
   
   
   
   
  Notulen Algemene Ledenvergadering 3 APRIL 2023
 • Halles Belang avondfietstocht dinsdag 11 juli 2023

  Op dinsdag 11 juli a.s. organiseert Halle’s Belang een avondfietstocht. Er is een mooie route van ongeveer 25 km. uitgezet. De start is van 18:30 tot 19.30 uur vanaf het dorpsplein bij eetcafé De Woage in Halle. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee. Deelnemers krijgen voor onderweg drinken en een versnapering mee. Halverwege de tocht kan bij een horeca gelegenheid worden gepauzeerd. Aan het einde van de tocht, bij eetcafé De Woage, is er voor elke deelnemer een gratis consumptie. Halle’s Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. Wilt u op de hoogte gehouden worden van volgende fietstochten dan graag een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   

  Klik op de afbeelding om te vergroten

 • Terugblik fietstocht 21 mei 2023

  Op zondag 21 mei was het een mooie zonnige voorjaarsdag voor een fietstocht. Bijna 90 personen meldden zich tussen 11.00 en 12.30 uur op de parkeerplaats bij Café-Restaurant Nijhof. Met de route in de hand en drinken en een broodje in de tas ging ieder op weg. De route leidde ons over smalle wegen en fietspaden via Halle-Nijman naar IJzevoorde, vervolgens langs de noordkant van Doetinchem richting Wittebrink, Velswijk en Keijenborg. Via Zelhem fietsten wij volgens de routebeschrijving terug naar Halle. Onderweg kon op meerdere plekken horeca aangedaan worden of een stop worden ingelast.
  Het startpunt was tevens het eindpunt. Na 40 km waren we terug in Halle. Op het terras van Nijhof kon ieder een consumptie nuttigen en de fietstocht nog eens doornemen. Al met al een mooie route. Dank aan de organisatie!

  Klik op de foto om meer te zien . . .

   

 • Terugblik fietstocht 21 mei 2023

  Op zondag 21 mei was het een mooie zonnige voorjaarsdag voor een fietstocht. Bijna 90 personen meldden zich tussen 11.00 en 12.30 uur op de parkeerplaats bij Café-Restaurant Nijhof. Met de route in de hand en drinken en een broodje in de tas ging ieder op weg. De route leidde ons over smalle wegen en fietspaden via Halle-Nijman naar IJzevoorde, vervolgens langs de noordkant van Doetinchem richting Wittebrink, Velswijk en Keijenborg. Via Zelhem fietsten wij volgens de routebeschrijving terug naar Halle. Onderweg kon op meerdere plekken horeca aangedaan worden of een stop worden ingelast.
  Het startpunt was tevens het eindpunt. Na 40 km waren we terug in Halle. Op het terras van Nijhof kon ieder een consumptie nuttigen en de fietstocht nog eens doornemen. Al met al een mooie route. Dank aan de organisatie!

  Klik op de foto om meer te zien . . .

   

 • Halle's Belang avondwandeling wordt verplaatst

  I.v.m. de slechte weersverwachting wordt de aangekondigde avondwandeling van dinsdag 20 juni 2023 verplaatst naar woensdag 21 juni 2023 (zelfde plaats en tijd).

 • AVONDWANDELING Halle op dinsdag 20 juni 2023, afstanden 5 en 10 km.

  Op dinsdag 20 juni a.s. organiseert Halle’s Belang een AVONDWANDELING. Op veler verzoek kan er dit jaar naast de wandeltocht van 10 kilometer ook een wandeltocht van 5 km. worden gelopen. Beide zijn prachtige tochten door het buitengebied van Halle.

  Er kan worden gestart tussen 18.30 en 19.00 uur vanaf het Dorpsplein te Halle (naast eetcafé De Woage). Deelnemers ontvangen bij de start een routebeschrijving. Voor onderweg staat een flesje water en een versnapering klaar. De kosten bedragen € 5,00 per persoon, dit is inclusief een consumptie na afloop op het terras van De Woage. Kinderen tot en met 12 jaar wandelen gratis mee. Loopt u ook mee?

  Bij aanmelding via de mail ontvangt u automatisch informatie over de volgende avondwandeling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Dodenherdenking Halle

  Halle's Belang organiseert op donderdag 4 mei a.s. weer de jaarlijkse dodenherdenking in de Grote Kerk van Halle, aanvang 19.15 uur. Kinderen van de Dorpsschool Halle werken mee aan de herdenking. Met gedichten, orgelspel en andere muziek wordt er uitdrukking gegeven aan het feit dat- en waarom het goed is de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Voor onze vrijheid gingen toen, 78 jaar en langer geleden, velen door het vuur. Na afloop van de bijeenkomst in de kerk lopen de aanwezigen gezamenlijk naar de begraafplaats. Daar wordt, bij het oorlogsmonument voor de zes Engelse piloten die in 1940 tijdens een luchtgevecht boven Halle zijn omgekomen, een krans gelegd. Na de kranslegging wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte gehouden waarna het Signaal Taptoe zal klinken. Halle's Belang heet belangstellenden van harte welkom bij de herdenking.

 • Algemene Ledenvergadering Halle’s Belang

  Op maandag 3 april a.s. houdt Dorpsbelangenorganisatie Halle’s Belang haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze wordt gehouden in Dorpshuis De Korenaar, Dorpsstraat 85 te Halle. De aanvang is 20.00 uur.

  In het eerste deel zullen, zoals gebruikelijk, de huishoudelijke agendapunten worden behandeld. Na de pauze zal de heer Hans Notten uit Halle een presentatie verzorgen over het leven van bijen, de leefomgeving, voedsel en het werk van de imker. Van harte aanbevolen. 

  De leden van Halle’s Belang hebben persoonlijk een uitnodiging voor de ledenvergadering ontvangen, maar ook niet-leden zijn van harte welkom om deze avond bij te wonen.

   

  Agenda ALV 3 april 2023

  HB notulen ALV 7 april 2022

  HB Jaarverslag 2022

   

 • Winnaar spekjeswedstrijd!

   

  Tot onze verbazing waren er 2 kinderen die hebben geraden dat er 133 spekjes in de pot zaten op de Halle's Dag! Gefeliciteerd Cas Wentink en Aedan Stomps!
  Beide kinderen hebben een pot spekjes en een zak spekjes gekregen. Op de foto krijgt Cas Wentink zijn prijs overhandigd.

   

   

  Klik op de afbeelding om te vergroten

 • Buddy to Buddy Bronckhorst verzorgt informatieavond

  Op dinsdag 6 september om 20.00 uur organiseert stichting Buddy to Buddy Bronckhorst een informatieavond in Museum Smedekinck in Zelhem. Hierbij nodigen we jullie en jullie netwerk van harte uit daarbij aanwezig te zijn. Aanmelden per mail is fijn, maar hoeft niet. Spontaan binnenlopen mag ook!

  Stichting Buddy to Buddy helpt vluchtelingen uit een sociaal isolement te komen. Dit doen we door betrokken inwoners en vluchtelingen aan elkaar te koppelen op basis van gelijkwaardigheid en vriendschap. Als buddy word je individueel gematcht, maar maak je ook onderdeel uit van een grotere groep buddy's die tegelijk hun buddy ontmoet.

  Op dinsdag 6 september a.s. organiseert Buddy to Buddy Bronckhorst een informatieavond in Museum Smedekinck in Zelhem. Iedere inwoner van gemeente Bronckhorst die nieuwsgierig is naar Buddy to Buddy is daar welkom. Tijdens de informatieavond vertellen we alles over de nieuwe matchingsronde (start 24 september) waarin we weer 30 nieuwkomers en 30 Nederlanders uit gemeente Bronckhorst aan elkaar koppelen. Mensen kunnen zich via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden voor de informatiebijeenkomst.

  Klik hier om de laatste nieuwsbrief te openen.

  buddy to buddy2

 • Terugblik Avondwandeling dinsdag 21 juni 2022

  Afstand 10 km.
  Aantal deelnemers: 76

  Een deelnemer: Wat was het fijn wandelweer, zonnig en 23 gr. Celsius. Bij de start op het dorpsplein ontvangt elke deelnemer een flesje water en een mini-mars. Vrolijk en met frisse zin lopen wij al pratend in de richting van Halle-Nijman. De wandeltocht leidt ons niet alleen over verharde wegen, maar ook door zandwegen. Bij de vijfsprong Stadsedijk/Nijmansedijk treffen wij een leeg bankje en geven wij de voeten even rust. Fijn! We vervolgen de route naar het Besseldersbos en komen via een wandel- en fietspad op de Pluimersdijk uit. Wat een mooi stukje natuur treffen wij onderweg! Terug in Halle is het goed vertoeven op het terras van Eetcafé De Woage waar ons nog een gratis drankje wacht.
  Organisatie bedankt voor de mooie goed uitgezette wandeltocht!

  Voor geïnteresseerden: de routebeschrijving kan worden afgehaald bij Koko Bizjoe, Dorpsstraat 55 in Halle.

 • Zomeravondfietstocht dinsdag 12 juli 2022 te Halle

  Op dinsdag 12 juli a.s. organiseert Halle’s Belang haar traditionele zomeravondfietstocht. Er zal weer een mooie route van ongeveer 30 km. worden uitgezet. Er kan worden gestart tussen 18.30 – 19.30 uur vanaf het Dorpsplein bij Eetcafé De Woage in Halle, tevens het eindpunt. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee.
  Er is onderweg geen gezamenlijke pauzeplaats. Deelnemers krijgen bij de start drinken en een versnapering mee voor onderweg. Aan het einde van de tocht is er voor elke deelnemer een gratis consumptie. Halle’s Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. In de directe omgeving van het start- en eindpunt is parkeergelegenheid voor auto’s aanwezig. Wilt u op de hoogte gehouden worden voor de volgende fietstocht? U kunt zich aanmelden via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   

 • Avondwandeling te Halle op dinsdag 21 juni 2022, afstand 10 km.

  Op dinsdag 21 juni a.s. organiseert Halle’s Belang een avondwandeling. Dit is een wandeltocht van 10 kilometer door en langs de prachtige natuur van het buitengebied van Halle.
  Er kan worden gestart tussen 18.30 en 19.00 uur vanaf het Dorpsplein te Halle (naast eetcafé De Woage). Deelnemers ontvangen bij de start een routebeschrijving. Halverwege is er een mogelijkheid om pauze te houden. Voor onderweg staat een flesje water en een versnapering klaar. De kosten bedragen € 5,00 per persoon, dit is inclusief een consumptie na afloop. Kinderen tot en met 12 jaar wandelen gratis mee. Loopt u met ons mee? Aanmelden is niet nodig. Bij aanmelding via de mail ontvangt u automatisch informatie over de volgende avondwandeling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 •  
  Dodenherdenking Halle 2022

  Halle's Belang organiseerde op woensdag 4 mei j.l. de jaarlijkse Dodenherdenking in de Grote Kerk van Halle, aanvang 19.15 uur. Gelukkig kon dit weer! Veel Hallenaren woonden de herdenking bij. Met gedichten, orgelspel en andere muziek werd er uitdrukking gegeven aan het feit dat en waarom het goed is de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Voor onze vrijheid gingen toen, 77 jaar en langer geleden, velen door het vuur.
  Na afloop van de bijeenkomst in de kerk liepen de aanwezigen gezamenlijk naar de begraafplaats. Daar werd, bij het oorlogsmonument voor de zes Engelse piloten die in 1940 tijdens een luchtgevecht boven Halle zijn omgekomen, een krans gelegd. Na de kranslegging om 20.00 uur werd 2 minuten stilte gehouden waarna het Signaal Taptoe klonk. Bennie Eenink maakte foto’s voor de nabestaanden van de omgekomen vliegeniers.
  Het bestuur van Halle’s Belang bedankt alle aanwezigen voor hun komst en deelname.
   
  Bijgevoegde foto's geven een indruk van de herdenking; klik op een afbeelding om deze te vergroten.
   
      Image00003  Image00004
  Image00005  Image00006  Image00007  Image00008
  Image00009  Image00010
   
   
 •  
  Algemene Ledenvergadering Halle's Belang op 7 april 2022

  Halle's Belang nodigt u van harte uit om haar Algemene Ledenvergadering bij te wonen. De vergadering wordt gehouden op donderdag 7 april a.s. om 20.00 uur in 't Schuurtje bij Zaal Nijhof. In deze vergadering zal afscheid genomen worden van twee bestuursleden, te weten: Gerard Winkel (voorzitter) en Dick Groot Nibbelink. Daarnaast dragen wij 4 personen voor als nieuw bestuurslid, te weten: Hans Venderbosch, Irma van Aken, Henny Scheffer en Hans Notten.
  Een ander belangrijk onderwerp is de voorgestelde statutenwijziging. Voor de stemming wordt uw aanwezigheid zeer op prijs gesteld.
  Na de pauze kunt u kennismaken met het bestuur van Stichting Sport en Ontmoeten (Stichting SS&O). Deze Stichting beheert de sportzaal en sportvelden van Halle. De sportzaal en voetbalvelden zijn erg belangrijk voor Halle en dragen bij aan de leefbaarheid van ons dorp. Belangrijk om de sportzaal voor Halle te behouden!
  Het bestuur presenteert u de plannen voor Sportzaal De Meisterskamp waarmee men de sportzaal voor Halle hoopt te behouden.
    
  AGENDA
   
  1. Opening en welkom
  2. Vaststelling definitieve agenda
  3. Mededelingen / ingekomen stukken
  4. Notulen van de Algemene Ledenvergadering van 27 maart 2019
      • (gepubliceerd op de website van Halle’s Belang)
  5. Jaarverslagen 2020 en 2021
      • (gepubliceerd op de website van Halle’s Belang)
  6. Financieel verslag 2020 en 2021
      • Penningmeester & kascommissie brengen verslag uit
      • Benoeming nieuw lid voor de kascommissie + een reserve lid)
  7. Voorgestelde statutenwijziging
      • In verband met de invoering van de Wet Bestuurlijk Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is aanpassing van de statuten  noodzakelijk. Er zal een stemronde worden gehouden. Tweederde van de uitgebrachte stemmen, waarbij tweederde van de leden vertegenwoordigd is, dient in te stemmen met de voorgestelde statutenwijziging. Indien noodzakelijk, wordt aan het einde van de vergadering een tweede vergadering geopend om opnieuw te stemmen. Dan is het voldoende dat tweederde van de aanwezige leden instemmen met de voorgestelde statutenwijziging.
      • (De statuten staan op de website van Halle’s Belang; de voorgestelde wijzigingen zijn u per post toegezonden)
  8. Vaststelling contributie 2023
      • Het bestuur stelt voor de jaarcontributie ongewijzigd te laten op € 7,50.
  9. Bestuursverkiezingen
      • Aftredend en niet herkiesbaar: Gerard Winkel (voorzitter)
      • Aftredend en niet herkiesbaar: Dick Groot Nibbelink
      • Aftredend en herkiesbaar: Sjanie van der Louw
      • Aftredend en herkiesbaar: Jan Willem de Gee
      • Voordracht nieuwe bestuursleden:
          - Hans Venderbosch
          - Irma van Aken
          - Hennie Scheffer
          - Hans Notten
  Tenminste 10 leden zijn gezamenlijk bevoegd vóór de aanvang van de vergadering een (tegen-) kandidaat voor te dragen.
  10. Rondvraag
  11. Sluiting 1e deel
  -PAUZE-
   
  Na de pauze kunt u kennismaken met het bestuur van Stichting Sport en Ontmoeten (Stichting SS&O). Deze Stichting beheert de sportzaal en sportvelden van Halle.
  De sportzaal en voetbalvelden zijn erg belangrijk voor Halle en dragen bij aan de leefbaarheid van ons dorp. Belangrijk om de sportzaal voor Halle te behouden!
  Het bestuur presenteert u de plannen voor Sportzaal De Meisterskamp waarmee men de sportzaal voor Halle hoopt te behouden. 
  12. Sluiting 2e deel
   
  Tweede Algemene ledenvergadering d.d. donderdag 7 april 2022
  1. Opening
  2. Voorgestelde statutenwijziging
      • Stemronde
      • Besluit
  3. Sluiting 
   
  Klik op een bijlage om deze te openen:
   
   
 •  
  4 mei Herdenking Halle 2021

   
  Groep 7/8 heeft een bezoek gebracht aan het monument op het kerkhof, waar de omgekomen vliegeniers hun laatste rustplaats hebben gevonden.
  In verband met de Covid-19 beperkingen werd op 4 mei 2021 door enkele bestuursleden van Halle's Belang namens alle inwoners van Halle een krans gelegd bij het monument, werden de oorlogsslachtoffers herdacht en werd de last post gespeeld.
   
   
  Klik op de afbeelding om meer foto's te bekijken
   
 • Enquête windenergie in Bronckhorst


  Elk huishouden in de Gemeente Bronckhorst heeft een brief over de enquête Windenergie in Bronckhorst ontvangen. Wat vindt u van grote windmolens in het buitengebied van Halle. U kunt de enquête invullen tot en met 18 december 2020. Het is belangrijk uw stem te laten horen!
  MAAK GEBRUIK VAN UW STEM!!!
  Wilt u zich inzetten in een werkgroep of een werkgroep aansturen om een tegengeluid te laten horen naar de Gemeente en windmolens bij Halle tegen te werken neem dan contact op met het bestuur van Halle’s Belang, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   

 • Halle-Helpt-Halle stopt


  Vanuit het Dorpsplan is enkele jaren geleden Halle-Helpt-Halle ontstaan. Dit initiatief waarbij burgers die hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld vervoer naar het ziekenhuis, boodschappen doen, kleine klussen in of om het huis, een speciaal telefoonnummer kunnen bellen. Zij kunnen zo een beroep doen op dorpsgenoten die zich hiervoor belangeloos hebben aangemeld.
  De werkgroep Halle-Helpt-Halle heeft er veel aan gedaan om deze mogelijkheid onder de aandacht te brengen van de inwoners. Helaas moeten wij constateren dat er slechts sporadisch een beroep is gedaan op deze dienst.
  Het bestuur van Halle’s Belang heeft daarom besloten deze dienst te beëindigen per 1 oktober 2020.

 • Bescheiden 4 mei herdenking in Halle: namen noemen


  Het is goed hen te blijven herdenken die in de Tweede Wereldoorlog door geweld of vervolging om het leven kwamen. Door de corona maatregelen kon dat ook in Halle dit jaar alleen op een bescheiden manier gebeuren. De gebruikelijke bijeenkomst in de kerk die, 75 jaar na afloop van de oorlog, nu bijzonder zou zijn geworden kon niet doorgaan.

  Een paar bestuursleden van Halle’s Belang liepen om tien voor acht ’s-avonds vanaf de kerk naar de begraafplaats in het dorp. Daar werd namens de Halse bevolking bij het oorlogsmonument een krans gelegd. Voorafgaand aan de twee minuten stilte en het blazen van de taptoe door een trompettist zijn namen genoemd.

  De namen van George Bainbridge, Lionel Craigie-Halkett, Wilfred Cunynghame, Sydney Haldane, George Merryweather en Arthur Puzey, de Britse bemanningsleden van de RAF Wellington bommenwerper die eind augustus 1940 door Duits afweergeschut boven Halle werd neergehaald en waarbij zij het leven lieten. Zij zijn gevallen voor onze vrijheid en liggen hier begraven. De namen van Hallenaren Eduard Peppelman en Dirk Jan Heinen, jonge soldaten, helden gesneuveld op de Grebbeberg in mei 1940. En van Derk Jan Gerritsen, in 1944 gedood door geallieerd vuur. Ook zij vielen voor onze vrijheid. De namen van Margit Weinberg, Maedy Weinberg, Edgar Weinberg, Rudi Weinberg, Henriëtte Meyer, Adele Meyer, Abraham de Liever, Grietje de Liever, Jacob ten Bosch, Jansje ten Bosch, Yvonne Fransman en Samuel Groenteman. Allen Joodse onderduikers in Halle in de oorlog. Zij werden verraden, weggevoerd en keerden niet naar ons terug. Medemensen, medeburgers via doorgangskamp Westerbork op transport gezet naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz en aldaar in 1944 door de nazi’s vermoord.

  Mensen zijn pas vergeten wanneer de namen niet meer worden genoemd. Door de namen te noemen was met alle stilte ook dit jaar de herdenking in Halle weer betekenisvol. Wij kunnen pas iets leren over onze toekomst als we het verleden ook kennen, hoe ver dat ook achter ons ligt.

 •  
  Halle heeft nu ook een Meisterspad!

  Zaterdag 29 februari was het zover!
  Het pad tussen de Kerkstraat en de Pluimersdijk te Halle heeft een officiële naam gekregen! Want sinds de realisatie van het pad in 1891 bleek dit pad nog steeds naamloos te zijn!
  Een lid van Werkgroep Buitengebied Halle is op het idee gekomen om dit pad na zoveel jaren van een passende naam te voorzien. Dit bleek handig aangezien het pad lastig te benoemen was bij het onderzoek naar de diverse wandelpaden die Halle heeft. Het benoemen/ontwikkelen van wandelpaden in en rond Halle is een onderdeel van de speerpunten waar Werkgroep Buitengebied Halle zich voor inzet (onderdeel van Halle’s Belang). Zij streeft er naar om Halle en omgeving groener en schoner te maken en de biodiversiteit te versterken.
  De historie van dit pad is interessant. Op de plek van het Meistershuus (nu Pluimersdijk 18) was voorheen boerderij Haank gevestigd. Een eeuwenoude plek waar men op hele kleine schaal landbouw bedreef binnen de Marke Halle. De wens en noodzaak tot een school voor Halle en omgeving maakt dat men op dit erf in 1838 een school bouwde. Na enkele verbouwingen werd in 1886 het huidige Meistershuus gebouwd. De schooljeugd uit Halle wandelde eerst door de velden en later via dit oude wandelpad vanuit Halle naar de school. In 1933 verhuisde de school naar de Dorpstraat, waar deze tot op de dag van vandaag staat.
   
  De Werkgroep Buitengebied Halle heeft nu in samenwerking met Halle’s Belang, de gemeente Bronckhorst en de aanliggende grondeigenaren het pad een naam gegeven. Vanaf nu, 129 jaar later heet dit pad: ‘Meisterspad’.
  De straatnaamborden werden officieel onthuld door Dhr. en Mevr. Muller en Dhr. en Mevr. Kaak. Allen aanwonenden van het Meisterspad. Dit onder toeziend oog van het bestuur van Halle’s Belang en de leden van de Werkgroep Buitengebied Halle.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  De aanwonenden onthullen het nieuwe straatnaambord
  Foto gemaakt door: L. van Rijsewijk
   
 • Gevolg gevend aan de afgekondigde maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van het corona-virus, is de vieringop 1 april 2020 van "Halle 75 jaar bevrijd" tot nader bericht uitgesteld.

   

  Halle 75 jaar vrij !

  Op 1 april 1945 rijden militairen van de Canadese infanterie, behorend tot de geallieerde troepen, met hun jeeps Halle binnen. 5 lange jaren van Duitse onderdrukking zijn voorbij. Twee jonge Hallenaren, Derk Jan Heinen (19) en Eduard Peppelman (24) zijn in mei 1940, tijdens gevechten tegen de Duitse agressor, gesneuveld op de Grebbeberg. Enkele maanden later, eind augustus 1940, wordt boven Halle een Britse bommenwerper neergeschoten. In de loop van 1944  worden meerdere  Joodse landgenoten, die ondergedoken zitten bij verschillende families in vooral het buitengebied van Halle, verraden of opgepakt bij een razzia. Zij worden  naar Westerbork vervoerd en na aankomst in Auschwitz aldaar vermoord. Het gaat om zeker 12 mensen, waaronder 6 kinderen. In het najaar van 1944 is dorpsgenoot Derk Jan Gerritsen (37) die onderweg was voor zijn werk op de kruising van de Aaltenseweg met de Bielemansdijk vanuit de lucht beschoten en omgekomen. Het laatste deel van de oorlog lijkt voor Halle betrekkelijk rustig te verlopen, maar vlak voor de bevrijding in het voorjaar van 1945, gaat het alsnog mis. Geallieerden bestoken alles wat hun opmars zou kunnen vertragen. Halle komt onder vuur te liggen. Op 24 maart 1945 ontploffen 6 vliegtuigbommen in en bij de Grote Kerk. Op 25 maart krijgt Halle een tweede aanval te verduren. Op die dag wordt de molen van Coops, die dienst doet als uitkijkpost voor de Duitsers, door de geallieerden beschoten. Gelukkig vallen er op beide dagen geen slachtoffers.

  Op woensdagmorgen 1 april 2020 herdenken en vieren we dat Halle 75 jaar geleden bevrijd werd. Een werkgroep van Halle’s Belang heeft in samenwerking met de Dorpsschool Halle een programma samengesteld. Iedereen is welkom om daarbij aanwezig te zijn. Het begint om 10.00 uur op het schoolplein waar het Wilhelmus gespeeld zal worden door muziekvereniging Euterpe. De leerlingen en belangstellenden gaan daarna in optocht naar de begraafplaats, vooropgegaan door een doedelzakspeler. Bij het oorlogsmonument vindt vanaf 10.30 uur een ceremonie plaats. De leerlingen van de Dorpsschool zullen op hun eigen wijze laten weten wat vrijheid voor hun betekent.  Tijdens de plechtigheid wordt door mevrouw De Waard-Veenhuis, tezamen met de burgemeester van Bronckhorst mevrouw Marianne Besselink,  een plaquette onthuld ter herinnering aan de nacht van 30 op 31 augustus 1940. Toen werd een Wellington bommenwerper van de Royal Air Force (RAF) boven Halle door vijandelijk vuur bestookt en neergeschoten. De zes jonge Britse piloten, in de leeftijden van 19 tot 29 jaar, kwamen daarbij om het leven. Zij liggen hier in Halle begraven. Zij zijn gevallen voor onze vrijheid.  Mevrouw de Waard-Veenhuis was als 10 jarig meisje ooggetuige van het neerhalen van het vliegtuig. Zij heeft toen korte tijd later, en heimelijk om uit het vizier van de Duitse bezetter te blijven, bloemen neergelegd op de graven. Zij zal dit nu nogmaals doen.  Mevrouw De Waard-Veenhuis woonde met haar ouders in een huis aan de Braamhorstweg in Halle. Daar zaten ook Max Aussen en David Hamburger ondergedoken. Beide Joodse mannen hebben de oorlog overleefd.

  Op de begraafplaats zal in woorden ook aandacht besteed worden aan het belang om de vrijheid die we nu hebben te koesteren. Om 11.00 uur is er in zaal Nijhof een programma waar aandacht zal worden besteed aan de oorlog en de bevrijding. Daar zullen ook gasten aanwezig zijn die de oorlog en de bevrijding nog zelf hebben meegemaakt of daar veel over weten en willen vertellen. Voor iedereen is er een drankje en een versnapering. Om 12.00 uur is het programma ten einde. Laten we in Halle op 1 april allemaal de vlag uitsteken.

  Amateurhistoricus Bennie Eenink heeft voor de schooljeugd een website gemaakt over de oorlog in Halle. Een website, die ook interessant is voor ouderen. Daarom ook te bekijken via de website van Halle's Belang. Klik hier om de website "Oorlog en bevrijding in Halle" te bezoeken.

  Klik op de afbeelding om deze te vergroten

 • Uitslag Fotoprijsvraag Halse Dag 2019

  Fijn dat er zoveel deelname was aan onze prijsvraag; maar liefst 43 mensen hebben de moeite genomen om een deelnameformulier in te vullen. Daarvan waren er 11 foutloos. Uit deze 11 zijn 3 prijswinnaars getrokken die een waardebon hebben gewonnen van een van onze lokale ondernemers.
  De prijswinnaars zijn: fam. te Lindert, mevr. Hallen en Henry en Inge Vrieze. Proficiat!

  Hieronder nogmaals de foto's met de vragen en antwoorden.

 • Belangrijke informatie voor verenigingen en stichtingen uit Halle

  1. DORPSAGENDA
  Op deze website worden sinds enkele jaren de activiteiten van de diverse Halse verenigingen en stichtingen gepubliceerd. U vindt deze informatie onder menu-item “Dorpsagenda”.
  Bij goed gebruik kan elke vereniging of stichting die een evenement wil organiseren hierop controleren of de uitgekozen datum niet samenvalt met een andere activiteit in het dorp. Het is immers prettig wanneer zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid zijn om de activiteit van uw vereniging / stichting te bezoeken.
  Wij kunnen vaststellen, dat het in een behoefte voorziet, gezien het aantal verzoeken dat we jaarlijks ontvangen.
  Ook dit jaar kunnen de activiteiten en evenementen via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor publicatie op de Dorpsagenda worden aangeboden.

  2. SUBSIDIE KLEINSCHALIGE ACTIVITEITEN 2019
  Ook dit jaar kunnen verenigingen en stichtingen weer een beroep doen op een bijdrage voor kleinschalige activiteiten (SKA). Dit is het (jaarlijks) te verdelen subsidiepotje van de gemeente Bronckhorst. Wellicht komt uw vereniging of stichting dit jaar in aanmerking voor deze bijdrage. Halle's Belang is voor de coördinatie en de verdeling voor Halle en omgeving aangewezen.
  Voor het aanvraagformulier en de geldende voorwaarden en bepalingen kunt u een verzoek richten aan ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar het postadres van het secretariaat van Halle’s Belang, p/a Dorpsstraat 85, 7025 AC Halle.
  Voor deze regeling geldt: OP = OP, m.a.w. is het potje leeg, dan kan er voor dit jaar geen bijdrage worden verstrekt.

 •  
  Renovatie fietscrossbaan en rolschaatsbaan Haverstraat Halle

  Tijdens de Halse Dag van 2017 kwamen er 2 jongens in de stand van de gebiedsambtenaren om hun beklag te doen over de staat van de fietscrossbaan aan de Haverstraat. Het was overwoekerd met gras en onkruid, een beetje te klein en, technisch gezien, kon de baan ook wel een opknapbeurt gebruiken. Of de gemeente daar niet wat aan kon doen? Er is een bijeenkomst geweest met de jongens en de gebiedsambtenaren, er is vervolgens door Halle’s Belang een enquête onder de schoolkinderen van de Dorpsschool gehouden.
  Ter plekke hebben medewerkers van de buitendienst van de gemeente samen met enkele bestuursleden van Halle’s Belang bekeken of de wensen van de kinderen zouden kunnen worden gerealiseerd. En dat kon: met de hulp van vrijwilligers en de gemeente is de crossbaan opgeknapt en er is flink gesnoeid. Het Pannaveldje is weg, maar dat is aan de Dorpsschool geschonken en de kinderen mogen daar, ook na schooltijd, gebruik van maken. De rolschaatsbaan blijft behouden en er wordt voor gezorgd dat er in de winter weer een ijsbaantje kan worden aangelegd. Voor de jongste jeugd is er op de rolschaatsbaan een verkeerspleintje geschilderd. “Verkeerspark Halle” is geboren.
  Inmiddels wordt er sinds een kleine 2 maanden al volop gebruik gemaakt van deze opgeknapte jeugdvoorziening. Hoe mooi is dat !
  Alle vrijwilligers en de gemeente worden bedankt voor het realiseren van deze renovatie.
   
 • Foto-Toto tijdens Halse Dag 2017

  De uitslag van de Foto-Toto! Er hebben 38 personen meegedaan. Van de 38 hadden Willemien Assink en Inge Vrieze alle 10 foto's goed. Na  loting uit de stapel van 9 goede antwoorden, is Arie ter Maat de 3e winnaar. Zij ontvangen alllen een waardebon. Proficiat

  Alle foto's die op de Halse Dag te zien waren, vind u hier met de antwoorden erbij.

 •  Foto's Halle's Belang Zomeravondfietstocht 18 juli 2017

   Er zijn een aantal foto's gemaakt tijdens deze geslaagde fietstocht. De omstandigheden waren prima en er werd door ruim 150 personen  aan deel genomen.

  Halle's Belang Zomeravondfietstocht 18 juli 2017

   

  (klik op de foto om de hele serie te bekijken)

 • Prijsvraag Halle's Belang tijdens Halse Dag

  Zondag 4 september 2016 liep HallHBprijsvraag HalseDag 2016e vol met belangstellenden. Bij de kraam van Halle's Belang was het gezellig druk.
  Er hebben 50 personen meegedaan met onze prijsvraag; van de 50 waren er 2 personen die van de 10 foto's er 9 goed hadden en 1 persoon had ze alle 10 goed.
  De 3 winnaars krijgen binnenkort een waardebon thuisbezorgd.
  Wij als bestuur hebben erg genoten van alle verhalen die er voorbij kwamen bij het foto's kijken.

  Voor ons voor herhaling vatbaar!

   

   

   

   

  (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

 •  

  Fietstocht van Halle’s Belang van dinsdag 19 juli 2016


  De avondfietstocht, traditioneel in de maand juli, mocht zich weer in een grote deelname verheugen. Op deze mooie zomeravond reden 144 personen de mooi uitgezette route. Deze leidde de deelnemers vanaf startplaats Zaal Nijhof via Halle-Heide en Veldhoek naar Varssel, alwaar de deelnemers door middel van een hapje, een drankje en een bankje weer even op adem konden komen voor het tweede deel van de route. Vervolgens ging men via de Varsselring richting Wolfersveen en de Meene, waarna de Halseweg ter hoogte van de Priesterinkdijk werd overgestoken om via mooie paden en wegen uiteindelijk bij het eindpunt Zaal Lovink in Halle-Nijman te komen. Daar kon men in de achtertuin nog enige tijd gezellig napraten. Al met al was het een geslaagde activiteit.

  (Klik op de foto om ook de overige foto's te bekijken of navigeer naar menu-item Halle's Belang > Foto en Video)

 • De foto's van de Lentefietstocht van Halle's Belang van 29 mei 2016Halle's Belang Lentefietstocht 2016

  (klik op de afbeelding om alle foto's te bekijken)

 • Beelden van de 4 mei Herdenking

  • Image00002
  • Image00037
  • Image00060
  • Image00061
  Image000021 Image000372 Image000603 Image000614
  bootstrap carousel by WOWSlider.com v8.5

  (klik op een foto om de complete reportage van dhr. Hans Grievink te bekijken op www.achterhoekfoto.nl)

 •  
  Burgemeester plant els en fles

  De Meuhoek ruilt essen voor elzen met de gemeente
  Op de muur naast de ingang van het gemeentehuis van Bronckhorst staan de namen van de 43 kernen en buurtschappen van de gemeente. Op die lijst ontbreekt de buurtschap Meuhoek.
  “Voor ons een extra reden om onze nieuwe burgemeester, mevrouw Besselink uit te nodigen om buurt te komen maken” vertelt de secretaris van de buurtvereniging, Henk Boland. “We liggen op de grens van Halle en Varsseveld maar we horen toch echt bij Bronckhorst.” Maar al wordt de Meuhoek niet genoemd, het contact met de gemeente is er niet minder om volgens Boland. Burgemeester plant els en flesEen aantal jaren geleden begon men zich in de Meuhoek pas te realiseren dat men in een zeer bijzondere landschap woont. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en de Stichting Achterhoek weer mooi (StAM) ontdekten dat nergens in Nederland nog zoveel knotelzen bij elkaar staan. Met financiële- en andere ondersteuning van de beide verenigingen begon een aantal enthousiaste buurtbewoners plannen te maken waarbij ook contact werd gezocht met de gemeente. Boland vertelt daarover: “Steeds meer mensen zien het belang in van het behoud van dit voor Nederland unieke natuurmonument. Het gaat ons niet alleen om behoud maar ook om herstel en verbetering. Het kunstwerk van de Spekvos is vorig jaar al verplaatst naar het hart van de Meuhoek, fiets- en wandelroutes zijn verlegd en lopen nu door de Meuhoek.
   
  (klik op de afbeelding om meer foto's te bekijken)
   
  De vereniging Halle’s Belang zorgde voor de financiering van een informatiebord en de gemeente plaatste een zitbank.
  In juni 2015 is er een zogenaamde kwalitatieve overeenkomst gesloten tussen de gemeente en acht eigenaren van de knotelzen.
 •  
  Meer beeldmateriaal van de adoptie door schooljeugd van oorlogsmonument in Halle.
  Klik op de afbeelding voor een vergrote weergaveElders op deze pagina vindt u een aankondiging van de herdenking van de zes Britse vliegers, die 75 jaar geleden in de buurt van Halle zijn omgekomen. Tijdens die plechtigheid zou ook de adoptie plaatsvinden van het monument door schoolkinderen van de Dorpsschool Halle.
   
  Klik op bijgevoegde verwijzingen naar de website van Radio Ideaal om de foto's en een video te bekijken, die tijdens de plechtigheid zijn gemaakt.
   
   
   
 •  
  Onthulling informatiebord Meuhoek
   
  Kunstwerk Spekvos eindelijk in de Meuhoek
  Onthulling informatiebord Meuhoek 26-10-2015Wie van het dorp Halle naar Varsseveld rijdt komt er langs. Na de eerste bocht begint links van de weg de eeuwenoude buurtschap Meuhoek. Een buurtschap die vooral is bekend door het verhaal van de Spekvos, een mysterieuze buurtbewoner die met geweld in zijn levensonderhoud voorzag. Hij maakte het zo bont dat hij in 1790 door een buurtbewoner werd doodgeschoten.
  Tegenwoordig geniet de Meuhoek ook bekendheid door de knotelzen. Elzen worden al honderden jaren geknot en onder meer gebruikt als brandhout. Door de afnemende vraag naar deze brandstof en omdat ze een belemmering vormen voor de moderne landbouw zijn veel elzensingels in Nederland gerooid. Maar in de Meuhoek zijn meer dan 3.000 knotelzen bewaard gebleven. Nergens in Nederland staan nog zoveel knotelzen bij elkaar. Sommigen zijn mogelijk meer dan 200 jaar oud.Dit bijzondere landschapsmonument heeft inmiddels een beschermde status.    (klik op de foto voor diashow)
 • DVD “Halle in 2010 – 2011”

  Halle's Belang heeft voor u een cadeautip voor de december-maand !!
  In 2010 en 2011 is er volop gefilmd bij gebeurtenissen, evenementen en andere gebruiken in Halle en omgeving. Daarvan is nu een prachtige dubbel-dvd samengesteld.
  De prijs van de dvd bedraagt € 17,50. U krijgt daarvoor 2 dvd-schijfjes in een opbergband met filmopnamen van ongeveer 2 uur.
  U kunt de dvd bestellen door een e-mail met vermelding van uw naam, woonplaats en telefoonnummer te sturen aan ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf u stuurt een briefje met dezelfde gegevens naar het secretariaat van Halle’s Belang, p/a Westerhofskamp 6, 7025 AW Halle.
  Indien u uw bestelling vóór 15 november a.s. plaatst kunt u de dvd nog vóór de feestdagen in uw bezit hebben. U krijgt van Halle’s Belang persoonlijk bericht waar en wanneer u deze kunt afhalen. Dan bent u er zeker van dat u reeds in de decembermaand van deze filmbeelden kunt genieten.
  Uiteraard zijn ook de 3 eerder uitgebrachte dvd’s met beelden uit respectievelijk de jaren 1957, 1980 en 1993/1994 nog te bestellen. De kosten hiervan bedragen € 10,00 per stuk. De levering hiervan zal echter later zijn, omdat er nu voorrang wordt gegeven aan de levering van de nieuwste dvd.
   
  Klik hieronder op het driehoekje om het promotiefilmpje te starten

   

 • Schooljeugd adopteert oorlogsmonument

  Op de Halse begraafplaats zijn zes Britse vliegers begraven. Ze zijn omgekomen op 31 augustus 1940 toen hun bommenwerper boven Halle werd neergeschoten. Elk jaar op 4 mei wordt een krans gelegd bij het monument en de graven. Op maandag 31 augustus 2015 organiseert Halle’s Belang een extra herdenking omdat het op die dag 75 jaar geleden iKlik op de afbeelding voor een vergrote weergaves dat de vliegers zijn omgekomen. Tijdens die plechtigheid zal ook de adoptie van het monument door de schoolkinderen plaatsvinden.

  Bijna de helft van de oorlogsmonumenten in Nederland is geadopteerd door scholen. Directeur Bert Eskes van de Halse Dorpsschool vertelt daarover:“Het adopteren van een oorlogsmonument is een landelijk onderwijsproject dat wordt begeleid door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de traditie van herdenken. De Dorpsschool is al heel lang betrokken bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei in Halle en dat blijft ook zo. Maar we weten uit de ervaringen van scholen in de regio dat dit project een goed hulpmiddel is en daarom doen we er graag aan mee”.Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

  Iedereen is van harte welkom om deze plechtigheid bij te wonen. Halle’s Belang hoopt op veel belangstelling. “Als een eerbetoon aan de mannen die op die dag 75 jaar geleden hun leven voor ons hebben gegeven. Maar ook om de schoolkinderen te laten zien hoe belangrijk de inwoners van Halle het vinden dat zij het monument gaan adopteren”. Plaats van samenkomst is de parkeerplaats bij zaal Nijhof in Halle. Om 13:00 uur vertrekt de stoet naar de begraafplaats.

  (klik op de afbeelding(en) voor een vergrote weergave)

   
 • De foto's van onze fietstocht van 21 juli j.l.

  Klik hier om alle foto's te bekijken of
  ga naar menu-item Halle's Belang > Foto en video> Fietstocht 21 juli 2015
   
 • De foto's van de wandeltocht van 23 juni j.l. zijn gepubliceerd

  Halle's Belang Wandeltocht 23 juni 2015

  Klik op de afbeelding om alle foto's te bekijken of
  ga naar menu-item Halle's Belang > Foto en video> Wandeltocht 23 juni 2015
   
 •  
  Foto's van fietstocht Halle's Belang dd. 31 mei 2015
   
   Klik op de afbeelding om de dia-presentatie te bekijken
   
   De foto's zijn -blijvend- te bekijken onder menu-item Halle's Belang > Foto en video
   
 • Foto's 4 mei herdenking Halle

  Bekijk hier een impressie van de 4 mei herdenkingsbijeenkomst in Halle en de daaropvolgende kranslegging.

  De foto's zijn -blijvend- te bekijken onder menu-item Halle's Belang > Foto en video

 • Nieuwe foto's gepubliceerd

  Donderdag 2 april passeerde -onder de naam "The Final Push"- een colonne militaire voertuigen Halle. Op 1e Paasdag (5 april jl.) brandde - muzikaal omlijst door muziekvereniging Euterpe- het traditionele Paasvuur.

  Bekijk de foto's van van beide gebeurtenissen en tevens de video van "The Final Push" onder menu-item Halle's Belang > Foto en video of klik hier

 • Bevrijdingstocht Groesbeek-Groningen 2015

  Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Oost- en Noord Nederland werden bevrijd. Naar aanleiding hiervan wordt er van 27 maart tot en met 12 april een bevrijdingstocht georganiseerd met wel 200 oude legervoertuigen. Deze zullen de originele bevrijdingsroute gaan rijden vanaf Groesbeek naar Groningen. Op donderdag 2 april a.s. zal deze route Halle passeren, vanuit Varsseveld via de Oostelijke Noorderbroekweg – Stubbelderweg – Halseweg – Molenweg – Landeweerweg – Aaltenseweg tot aan de Oude Ruurloseweg.
  Ook kunt u op de website www.thefinalpush2015.com meer informatie over dit gebeuren vinden.

 • Dorpsplan
   
  In 2005 is het 'Dorpsplan Halle' tot stand gekomen. Op de volgende pagina's kunt u meer lezen over het plan zelf en de praktische uitwerking van dit plan. De belangrijkste punten uit het plan zijn:
  • Verkeer en verkeersveiligheid
  • De sociale cohesie
  • De zorg
  • Economische bedrijvigheid
  • Woningbouw
  • Recreatie en woonomgeving
  • Speelvoorzieningen
  Binnenkort hopen we u op deze site ook de actualiteit te kunnen geven over deze onderwerpen!
  DORPSPLAN HALLE (20 september 2005)
   
  1. Inleiding
  1.1. Over Halle
  Halle bestaat uit het dorp Halle met 658 inwoners, de twee kleinere kernen Halle-Heide en Halle-Nijman en een groot agrarisch buitengebied met daarin stukken natuurgebied. In de beide kleinere kernen en het buitengebied wonen in totaal 1718 mensen.Halle ligt tussen Zelhem en Varsseveld en behoort tot de gemeente Bronckhorst. Deze gemeente ontstond op 1 januari 2005 uit de gemeenten Hengelo (Gld), Hummelo & Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem. Daarvoor maakte Halle deel uit van de gemeente Zelhem. De verbindingsweg tussen Zelhem en Varsseveld, de N330, loopt door het dorp Halle.Het noordelijke deel van het dorp ligt op de Halse Rug, een in de ijstijd ontstane glooiing in het landschap, die in vorige eeuwen kunstmatig verder werd verhoogd. Zo ontstond er een lange 'rug'. De natuurwaarde van de Halse Rug staat centraal in het door de gemeente Zelhem ontworpen Landschapsontwikkelingsplan (LOP).Halle-Heide ligt ten noordoosten van Halle en dankt haar naam aan de heidevelden, die hier vroeger waren. Halle-Nijman ligt ten zuidwesten van Halle.Veel wegen in het buitengebied van Halle waren vroeger dijken, die het lage land doorkruisten. Halle heeft een rijk sociaal leven, getuige de vele verenigingen, twee kerken, diverse drukbezochte horecagelegenheden en de jaarlijkse evenementen zoals onder andere de kermis, buurtfeesten, Zwarte Cross en Halse Dag. De economische activiteiten zijn in omvang afgenomen. Getuige de leegstaande winkelpanden en sporen van bedrijven die naar elders zijn vertrokken, heeft niet alleen de agrarische sector het moeilijk.
  1.2. Waarom een dorpsplan?
  De dorpsbelangenvereniging Halle's Belang zet zich in voor de leefbaarheid van Halle en heeft in de 85 jaar van haar bestaan al veel bereikt. De diverse projecten waarmee zij zich bezighield, stonden min of meer los van elkaar. Alle problemen, mogelijke oplossingen en wensen omschreven in één dorpsplan maakt de belangenbehartiging een stuk gemakkelijker. Middels de geformuleerde toekomstvisies wat betreft de diverse leefbaarheidsaspecten wordt richting gegeven aan de gewenste ontwikkelingen in de toekomst. Ook de besturen van de gemeente Bronckhorst, provincie Gelderland en andere organisaties doen hun voordeel met het dorpsplan. Er kan immers in de voorbereidende fases van beleidsontwikkeling al rekening worden gehouden met de wensen en ideeën van de bewoners van Halle.
  1.3. Procedure ontwikkeling dorpsplan
  De gevolgde procedure is door de VKKG samengesteld en gebaseerd op de PALED-methode. De methode bestaat uit 15 stappen, die in bijlage 1 kort worden beschreven. Het principe is een 'bottom-up'-aanpak. De bewoners van een dorp zelf geven de onderwerpen voor het plan en hun prioriteiten aan. De dorpsbelangenorganisatie heeft een werkgroep met een eerlijke man-vrouwverdeling samengesteld uit vertegenwoordigers van de diverse leeftijdsgroepen van de samenleving.
  1.4. Plaats van het dorpsplan in het geheel van ontwikkelingen
  Het dorpsplan is meer dan een momentopname van de huidige situatie en richtinggevend voor toekomstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld nieuwe kansen die zich voordoen. Het dorpsplan geeft richting, maar kan ook als een dynamisch instrument met de ontwikkelingen mee. Hoe meer met het plan gewerkt wordt, hoe vaker veranderingen aangebracht worden. Er is vooruitgedacht over een periode van vijf jaar.
  1.5. Opbouw van dit plan
  Hoofdstuk 2: Een korte schets van de knelpunten die door de bewoners zijn aangedragen.
  Hoofdstuk 3: Het eigenlijke plan; per thema zijn een toekomstvisie en de diverse mogelijkheden om die visie te verwezenlijken geformuleerd.
  Hoofdstuk 4: Een korte omschrijving van de onderwerpen die niet in hoofdstuk 3 zijn weergegeven.