Gevolg gevend aan de afgekondigde maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van het corona-virus, is de viering op 1 april 2020 van "Halle 75 jaar bevrijd" tot nader bericht uitgesteld.

 

Halle 75 jaar vrij !

Op 1 april 1945 rijden militairen van de Canadese infanterie, behorend tot de geallieerde troepen, met hun jeeps Halle binnen. 5 lange jaren van Duitse onderdrukking zijn voorbij. Twee jonge Hallenaren, Derk Jan Heinen (19) en Eduard Peppelman (24) zijn in mei 1940, tijdens gevechten tegen de Duitse agressor, gesneuveld op de Grebbeberg. Enkele maanden later, eind augustus 1940, wordt boven Halle een Britse bommenwerper neergeschoten. In de loop van 1944  worden meerdere  Joodse landgenoten, die ondergedoken zitten bij verschillende families in vooral het buitengebied van Halle, verraden of opgepakt bij een razzia. Zij worden  naar Westerbork vervoerd en na aankomst in Auschwitz aldaar vermoord. Het gaat om zeker 12 mensen, waaronder 6 kinderen. In het najaar van 1944 is dorpsgenoot Derk Jan Gerritsen (37) die onderweg was voor zijn werk op de kruising van de Aaltenseweg met de Bielemansdijk vanuit de lucht beschoten en omgekomen. Het laatste deel van de oorlog lijkt voor Halle betrekkelijk rustig te verlopen, maar vlak voor de bevrijding in het voorjaar van 1945, gaat het alsnog mis. Geallieerden bestoken alles wat hun opmars zou kunnen vertragen. Halle komt onder vuur te liggen. Op 24 maart 1945 ontploffen 6 vliegtuigbommen in en bij de Grote Kerk. Op 25 maart krijgt Halle een tweede aanval te verduren. Op die dag wordt de molen van Coops, die dienst doet als uitkijkpost voor de Duitsers, door de geallieerden beschoten. Gelukkig vallen er op beide dagen geen slachtoffers.

Op woensdagmorgen 1 april 2020 herdenken en vieren we dat Halle 75 jaar geleden bevrijd werd. Een werkgroep van Halle’s Belang heeft in samenwerking met de Dorpsschool Halle een programma samengesteld. Iedereen is welkom om daarbij aanwezig te zijn. Het begint om 10.00 uur op het schoolplein waar het Wilhelmus gespeeld zal worden door muziekvereniging Euterpe. De leerlingen en belangstellenden gaan daarna in optocht naar de begraafplaats, vooropgegaan door een doedelzakspeler. Bij het oorlogsmonument vindt vanaf 10.30 uur een ceremonie plaats. De leerlingen van de Dorpsschool zullen op hun eigen wijze laten weten wat vrijheid voor hun betekent.  Tijdens de plechtigheid wordt door mevrouw De Waard-Veenhuis, tezamen met de burgemeester van Bronckhorst mevrouw Marianne Besselink,  een plaquette onthuld ter herinnering aan de nacht van 30 op 31 augustus 1940. Toen werd een Wellington bommenwerper van de Royal Air Force (RAF) boven Halle door vijandelijk vuur bestookt en neergeschoten. De zes jonge Britse piloten, in de leeftijden van 19 tot 29 jaar, kwamen daarbij om het leven. Zij liggen hier in Halle begraven. Zij zijn gevallen voor onze vrijheid.  Mevrouw de Waard-Veenhuis was als 10 jarig meisje ooggetuige van het neerhalen van het vliegtuig. Zij heeft toen korte tijd later, en heimelijk om uit het vizier van de Duitse bezetter te blijven, bloemen neergelegd op de graven. Zij zal dit nu nogmaals doen.  Mevrouw De Waard-Veenhuis woonde met haar ouders in een huis aan de Braamhorstweg in Halle. Daar zaten ook Max Aussen en David Hamburger ondergedoken. Beide Joodse mannen hebben de oorlog overleefd.

Op de begraafplaats zal in woorden ook aandacht besteed worden aan het belang om de vrijheid die we nu hebben te koesteren. Om 11.00 uur is er in zaal Nijhof een programma waar aandacht zal worden besteed aan de oorlog en de bevrijding. Daar zullen ook gasten aanwezig zijn die de oorlog en de bevrijding nog zelf hebben meegemaakt of daar veel over weten en willen vertellen. Voor iedereen is er een drankje en een versnapering. Om 12.00 uur is het programma ten einde. Laten we in Halle op 1 april allemaal de vlag uitsteken.

Amateurhistoricus Bennie Eenink heeft voor de schooljeugd een website gemaakt over de oorlog in Halle. Een website, die ook interessant is voor ouderen. Daarom ook te bekijken via de website van Halle's Belang. Klik hier om de website "Oorlog en bevrijding in Halle" te bezoeken.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten